‘Sugardating’: ook Brussel verbiedt billboards, staatssecretaris Debaets dient klacht in

Bianca Debaets © Belga Image

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) dient bij het parket een klacht in tegen de Noorse datingsite ‘Rich Meet Beautiful’. Die site lanceerde een promotiecampagne ‘Een studentenlening? Date een sugar daddy’ waarin men studentes wil koppelen aan bijvoorbeeld oudere, welgestelde zakenmannen. De stad Brussel verbiedt de billboards van Rich Meet Beautiful, bevestigt burgemeester Philippe Close (PS).

De campagne van ‘Rich Meet Beautiful’ doet het nodige stof opwaaien. Tegen de campagne, die zich richt op studenten tussen 18 en 26 jaar, werd al een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken die de klacht volgende week dinsdag zal behandelen. Enkele ministers van de regering van de Franse gemeenschap kondigden ook al een klacht aan en de stad Leuven heeft al laten verstaan dat de campagne niet welkom is.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laat weten dat de billboards van ‘Rich Meet Beautiful’ verboden worden op het grondgebied van de Stad Brussel. ‘De Stad Brussel zal deze reclame ook verbieden, want de burgemeester kan zich hier uiteraard niet in vinden’, vertelt woordvoerster Maïté Van Rampelbergh. “Er is ook geen aanvraag geweest op met een dergelijk voertuig met billboard te mogen rondrijden op de campussen. Daarom zullen wij het bevel geven aan de politie om deze weg te halen.’

Maandag dook er al een billboard op aan het Janson auditorium op de campus van de Université Libre de Bruxelles aan de Franklin Rooseveltlaan.

‘Uitbuiting’

Brussels staatssecrataris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) dient een klacht in. Zij is naar eigen zeggen ‘gechoqueerd’ door de campagne. ‘Het bedrijf achter deze agressieve en verachtelijke campagne is ongetwijfeld actief in het domein van de prostitutie van jonge studentes’, aldus Debaets. ‘Voor mij gaat het om de uitbuiting van kwetsbare meisjes die het soms niet breed hebben en die worden aangetrokken met de belofte van overvloedige geschenken en financiële vergoedingen als ze zich ter beschikking stellen van oudere zakenmannen.’

Bovendien zijn de beelden die gebruikt worden in de campagne volgens Debaets ronduit ‘seksistisch en vernederend’ voor vrouwen. Voor Debaets kan de campagne niet door de beugel.

Ze dient niet alleen zelf een klacht in bij het parket van Brussel, maar roept meteen ook alle Brusselse burgemeesters op om de campagne op hun grondgebied te verbieden.

Weekend.be sprak twee jaar geleden al met twee studentes over hun ‘sugar daddy’s’. Herlees het stuk: ‘Liefde werd bedacht door arme mensen’

Partner Content