Sugar daddy-campagne: ‘Elke dag staan dergelijke dingen in de kranten’ (Demir)

Zuhal Demir © Belga

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is niet van plan bijkomende maatregelen te nemen tegen de sugar dating-campagne “Rich Meet Beautiful”. Dat zei ze donderdag in De Kamer.

De Noorse website “Rich Meet Beautiful” wil studentes koppelen aan oudere rijke mannen. Verschillende universiteitssteden hebben de campagne verboden en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) diende een klacht in wegens aanzetten tot ontucht. Het parket is een vooronderzoek gestart.

Volgens Zuhal Demir was de politieke en mediatieke aandacht de beste reclame die de datingsite zich kon wensen. ‘De hetze tegen de campagne wàs de campagne’, zei Demir. De betrokken site kon zich volgens haar ‘geen betere marketing’ bedenken.

Volgens Demir is de verontwaardiging ook selectief. ‘Elke dag staan er dergelijke dingen in de kranten’, zei ze. Ze las ter illustratie een aantal seksadvertenties voor uit La Dernière Heure. ‘Voor studentes, van wie ik ervan uit ga dat ze mondiger zijn dan de vele buitenlandse en vaak kansarme prostituees, zou men de affiches willen verbieden, terwijl men voor de reguliere prostituees pleit voor de bouw van een megabordeel’.

De reactie van Demir zorgde voor verontwaardiging bij oppositiepartij PS en bij coalitiepartner CD&V. ‘Een staatssecretaris onwaardig. Het gaat hier over de kwetsbaarheid van jonge studentes’, zei PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou. ‘De seksismewet is duidelijk. Dit gaat over de vernederende behandeling ten aanzien van jonge vrouwen en ik vind dat het de taak is van een minister van Gelijke Kansen om op te treden’.

Partner Content