Studenten roepen op tot ‘frietrevolutie’ op 17 februari

© Thinkstock

Op die dag verbreekt België volgens hen het wereldrecord regeringsvormen (249 dagen).

Tien studenten plannen op 17 februari in verschillende Belgische studentensteden acties, omdat op die dag volgens hen het wereldrecord regeringsvormen (249 dagen) wordt gebroken.

De organisatoren hebben het over een ‘frietrevolutie’, omdat frieten een symbool van België zijn. Steun zoeken ze via het internet, en ze hopen ook BV’s te strikken.

Federaal

In tegenstelling tot de SHAME-betoging van 23 januari schuilt er achter deze acties wel een politieke boodschap. De initiatiefnemers willen België samenhouden en eisen een federale kieskring. Daarnaast willen ze de federale sociale zekerheid verdedigen.

De initiatiefnemers behoren tot de pas opgerichte jongerenafdeling van ‘Niet in Onze Naam’. Dat platform bracht eerder al een veertigtal artiesten samen die in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) hun bezorgdheid uitten over het discours van het separatisme.

Acties

In Antwerpen hopen de organisatoren op 17 februari om 16.30 uur ongeveer 400 jongeren samen te krijgen op de Groenplaats, waar een dj zal optreden. In Gent is het de bedoeling dat 249 mensen uit de kleren gaan voor de solidariteit.

Ook in Luik, Leuven, Louvain-la-Neuve en Brussel worden acties gepland.

Wereldrecord?

Of België effectief op 17 februari het wereldrecord regeringsvormen verbreekt, is overigens voer voor discussie. In Irak, de huidige recordhouder, werd na 249 dagen een regeerakkoord bereikt, maar het duurde daarna nog 40 dagen tot het parlement de regering goedkeurde.

Om dat record te breken moeten de onderhandelaars dus de kaap van de 290 dagen halen. Dat zou op 30 maart gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content