Studenten laten stemmen in stad van studies

De burgemeesters van Leuven en Gent, Louis Tobback en Daniel Termont, ijveren daar voor.

De burgemeesters van Leuven en Gent, Louis Tobback en Daniel Termont, willen dat studenten voortaan kunnen stemmen in de stad waar ze studeren en dat ze zich daar ook kunnen domiciliëren.

Zowel Tobback als Termont, beiden SP.A, vinden het niet kunnen dat de studenten financieel noch politiek meetellen, zo meldt De Morgen maandag. Eerder lanceerde onder meer Vincent Van Quickenborne (Open VLD) al een dergelijk wetsvoorstel.

Omdat een dergelijke ingewikkelde kwestie niet in een paar maanden tijd te regelen valt, wil Tobback een jaar en negen maanden voor de verkiezingen van oktober 2012 het debat al heropenen.

Het belangrijkste voordeel dat beide socialistische burgemeesters voorstellen, is financieel. Momenteel leveren studenten uimmers niets op. Tobback is geen voorstander van een apart systeem waarbij studenten zich louter registreren om te stemmen. Hij wil dat ze zich kunnen inschrijven.

De Morgen merkt op dat het koppelen van stemrecht aan inschrijving verregaande gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de kinderbijslag en een studiebeurs. Tobback geeft toe dat de toekenning van die sociale systemen zou moeten herbekeken worden.

In een reactie laat de Vlaamse Vereniging van Studenten weten dat het goed is dat studenten inspraak krijgen op de plaats waar ze het meest zijn. Het lijkt de VVS geen onlogische eis dat daar domiciliëring tegenover staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content