Dirk Van der Maelen & Alain Top (SP.A)

‘Strategisch plan voor defensie? Steven Vandeput doet gewoon copy paste met wensen van de NAVO’

‘Het strategisch plan van Steven Vandeput is een zuivere kopie van het wenslijstje van de NAVO voor ons land’, schrijven Dirk Van der Maelen en Alain Top.

Defensieminister Steven Vandeput(N-VA) verraste, tijdens de voorstelling van zijn strategisch plan, met het idee om een wapensysteem aan te kopen dat raketten van de tegenstander neutraliseert in de lucht, de zogenaamde ‘Patriots’. Zijn collega’s binnen de meerderheid zijn er niet wild van: ‘luchtfietsen’, ‘idioot idee’, ‘nooit besproken en onaanvaardbaar’. Het konijn kan weer in de hoed. Een pijnlijke uitglijder, het overkomt Vandeput wel vaker en toont een gebrek aan visie op de toekomst van onze Defensie.

Het is met de Patriot-raketten hetzelfde liedje als met de gevechtsvliegtuigen: we willen er kopen, maar we hebben ze niet echt nodig en ze zijn veel te duur. De aanschaf van die raketten kost bijna 600 miljoen euro en voor het onderhoud mag je daar jaarlijks tot 65 miljoen euro bijrekenen. Waarom zou je dat willen kopen? De lijst van ‘vijanden’ die ons kunnen bestoken met ballistische raketten is beperkt: Rusland, China, India, Pakistan, Iran en Noord-Korea. Het enige potentiële gevaar voor ons land in dit lijstje is Rusland. Maar de ons omringende landen hebben die raketsystemen al om Europa te beschermen tegen de Russische dreiging. Voorts zijn die Patriots binnen vijf jaar voorbijgestreefd. Ze werken via satellietsignalen die binnen afzienbare tijd kunnen verstoord worden door de Russen en de Chinezen. De toekomst is lasertechnologie.

‘Strategisch plan voor defensie? Steven Vandeput doet gewoon copy paste met wensen van de NAVO’

Minister Vandeput leeft in een NAVO-fantasie waarin werkelijk alles moet kunnen: vijandelijke raketten uit de lucht schieten, zij aan zij naast de Amerikanen vliegen én een nucleaire mogendheid zijn. Als je even afstand neemt van de zaak en kijkt naar concrete gevaren voor ons land vandaag en in de nabije toekomst, dan gaat dat om terroristische aanslagen en het beschermen van trafieken van en naar onze havens. Daarom staan we 100% achter de aankoop van nieuwe fregatten en mijnenjagers, steunen we de oprichting van een cyberdienst en extra middelen voor ‘intelligence’.

De rest zijn aankopen op vraag van de NAVO en daar passen wij voor. Het is de NAVO die ons land de F-35 wil aansmeren en het is de NAVO die ons een rakettensysteem wil opsolferen, helaas is onze regering hier zeer gevoelig voor. Onder het mom van ‘een betrouwbare partner te zijn’, geven we de luchtmacht exclusieve speeltjes, terwijl de landmacht op zijn honger blijft.

Het strategisch plan is een zuivere kopie van het wenslijstje van de NAVO voor ons land. Het is niet Vandeput zijn plan voor ons leger, het is een copy-paste van de NAVO-targets die hij onlangs in de bus kreeg.

Partner Content