Straks met twee leerkrachten voor de klas

© Belga

Leerkrachten krijgen straks een assistent die samen met hen voor de klas staat. Dat staat in een plan van onderwijsminister Smet.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) werkt tegen 2012 aan een ambitieus plan om de loopbaan van de Vlaamse leraren aan te pakken, zo meldt De Morgen.

Weekje op cursus

Een assistent naast de leerkracht in de klas, de terugkeer van de ter ziele gegane vervangingspool en leraren die de mogelijkheid krijgen om tijdens het jaar zelf een week op cursus te gaan. Het zijn de opvallendste punten in de plannen die nu op tafel liggen om de loopbaan van de Vlaamse leraren aan te pakken.

Er wordt ook nagedacht over een ‘jaaropdracht’. Die moet het mogelijk maken dat ook extra taken, zoals het begeleiden van projecten of nascholing, mee in de jobopdracht zitten.

Concreet zou het best kunnen dat een leerkracht een weekje geen les geeft omdat hij zelf een cursus volgt en dat hij de ene week wat meer bezig is met coördineren en de andere met lesgeven.

Helse taak

De vakbonden zijn niet meteen tegen, maar wijzen er op dat het een helse taak zal worden om op die manier lessenroosters in elkaar te boksen. Knopen zijn nog niet doorgehakt en de vakbonden en netten betwijfelen ook of dat zal gebeurd zijn voor het einde van komend schooljaar. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content