Storm Ciara: ook maandag nog hinder bij vlieg- en treinverkeer

© Belga

De zwaarst gemeten windstoot tot dusver was er een van 120 kilometer per uur (33,4 meter per seconde) zondagavond omstreeks 21.20 uur in Blankenberge.

België bevindt zich nog tot en met maandag aan de zuidelijke flank van stormdepressie Ciara in een zeer sterk windveld. Maandag overdag blijft het hard waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen. Windstoten tot 90 à 100 km/uur blijven mogelijk. Aan de kust en in Antwerpen wordt een hoge waterstand verwacht. Het waterpeil kan plaatselijk staketsels blank zetten, vooral in combinatie met golfslag. Wandelen op staketsels, kades en dijken wordt afgeraden.

De zwaarst gemeten windstoot tot dusver was er een van 120 kilometer per uur (33,4 meter per seconde) zondagavond omstreeks 21.20 uur in Blankenberge. Dat is vernomen van weerman David Dehenauw. Het gaat niet om een record. Dat dateert van 25 januari 1990, toen een windstoot van 168 kilometer per uur geregistreerd werd in Bevekom.

Snelheidsbeperking op het spoor opgeheven

De snelheid op de Belgische spoorwegen was zondagavond beperkt voor de zichtbaarheid van de treinbestuurders. Die snelheidsbeperking van 80 km/uur is maandag iets voor 8 uur opgeheven. Sinds zondagnamiddag gold voor de treinen op hogesnelheidslijnen ook al een snelheidsbeperking, en ook die beperking is maandagochtend opgeheven.

Brussels Airlines schrapte zondag 38 vluchten en Lufthansa 14 (van en naar München en Frankfurt). British Airways, KLM en Eurowings annuleren elk twee vluchten. Het is niet uitgesloten dat er nog andere vluchten zullen worden geschrapt.

Brussels Airport raadt reizigers daarom aan om voor vertrek online de status van hun vlucht te checken.

Ongeveer 130.000 gezinnen zonder elektriciteit in noorden van Frankrijk

In Frankrijk zitten zowat 130.000 huishoudens zonder elektriciteit. Dat meldt netwerkbeheerder Enedis. De stroomonderbrekingen doen zich verspreid voor in de meest noordelijke regio’s van het land.

Vanwege de felle wind hanteert Météo-France maandagmorgen nog altijd waarschuwingscode oranje in 31 Franse departementen. De weerdienst waarschuwt voor windstoten van meer dan 100 kilometer per uur in het binnenland en tot 130 kilometer per uur aan de kust. Volgens voorspellingen van Météo-France zou de wind wel geleidelijk beginnen verzwakken in het noorden van Frankrijk. In de Alpen en op Corsica worden dan weer sterkere windstoten verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content