Stiptheid verbeteren door treinen af te schaffen

De spoorwegen willen een aantal piekuurtreinen van en naar Brussel schrappen om de stiptheid te verbeteren. Het voorstel kan maar op weinig bijval rekenen bij de politieke partijen.

De spoorwegen overwegen een dertigtal piekuurtreinen van en naar Brussel te schrappen in een poging de stiptheid op te krikken. Infrabel en de NMBS zijn daarover in gesprek. De ingreep moet de Brusselse noord-zuid-verbinding, een flessenhals die tot veel vertragingen leidt, ontlasten.

Door de ingreep zouden (tien)duizenden reizigers getroffen kunnen worden. Als compensatie wordt gedacht aan het langer maken van andere treinen.

“Waar is de NMBS-top mee bezig?”

De Vlaamse socialisten vinden het niet kunnen dat de statistieken worden opgepoetst door minder treinen in te schakelen. “Op een moment dat het aantal reizigers elke dag stijgt – het zijn er nog nooit zoveel geweest – gaat de NMBS treinen van en naar Brussel afschaffen. Waar is de NMBS-top mee bezig?”, vraagt SP.A-Kamerlid Karin Temmerman zich af.

Open VLD vindt het afschaffen van treinen een gemakkelijkheidsoplossing. “Meer ademruimte voor de treinen, maar minder voor de reiziger.”

Volgens de groenen is het de taak van de NMBS om te voldoen aan de wensen van de klanten. En dat is zorgen voor een groot aanbod van stipte en veilige treinen. “De piekuurtreinen zijn daar een belangrijk onderderdeel van. Ze doen immers vaak ook kleinere stations aan die voor pendelaars belangrijk zijn, en anders geen rechtstreekse verbinding met Brussel hebben”, aldus Groen!

“Paniekvoetbal”. Zo reageert reizigersvereniging TreinTramBus. “Het aantal treinen in de noord-zuidverbinding is sinds 2004 constant gebleven. Daaraan kan het dus niet liggen dat de stiptheid dramatisch is gedaald”, zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. Hij wijst er ook op dat de stiptheidscijfers van de IC-verbinding Antwerpen-Gent-Kortrijk de slechtste van alle IC-verbindingen zijn, “terwijl deze verbinding niet via Brussel verloopt”.

Nog niets beslist
Volgens minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte wordt op dit moment een heel pakket maatregelen onderzocht om de stiptheid van het treinverkeer te verbeteren, maar er is nog niets beslist. Vervotte benadrukt dat enkel aan het aanbod kan worden geraakt als er een grondige motivatie is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content