Stefaan De Clerck wil illegale criminelen sneller uitwijzen

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil Patrick Janssens (SP.A) bijstaan in zijn strijd tegen de drugs- en criminaliteitsproblematiek in de Seefhoekwijk.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) helpen in de strijd tegen de drugs- en criminaliteitsproblematiek in de Seefhoekwijk.

Volgens De Clerck is er een wetswijziging onderweg die het mogelijk moet maken om criminelen die illegaal in ons land verblijven sneller uit te wijzen, zelfs als ze slechts in voorhechtenis zitten.

De minister zei dat na afloop van een overleg met burgemeester Janssens, Karel Van Eetvelt van ondernemersorganisatie Unizo en Antwerps procureur Herman Dams.

“Het was voor mij cruciaal om te luisteren naar de mensen die de problemen in Antwerpen zelf ervaren hebben, maar ook om te praten met de hele keten van mensen die deze zaak aanbelangt”, aldus De Clerck.

Janssens was voorzichtig positief over de voorstellen van De Clerck. “De minister is zich duidelijk bewust van de problematiek, het federale initiatief om uitwijzigingen sneller uit te voeren is zeker een positief signaal.”

Het idee van gesloten centra voor illegale criminelen dat Janssens eerder had geopperd, houdt De Clerck naar eigen zeggen in het achterhoofd. Op korte termijn wil de minister echter focussen op een efficiëntere samenwerking tussen justitie en de dienst Vreemdelingenzaken. Op het vlak van bevoegdheden zal het recht van een stad of gemeente om gemeentelijke administratieve sancties (GAS) uit te spreken, worden uitgebreid.

De Clerck wil ook dat lichte straffen vaker effectief worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door thuisdetentie of huisarrest. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content