Stakingsrecht op de helling? Rechter veroordeelt wilde spoorstaking

Een adjunct-stationschef van de NMBS is veroordeeld voor het organiseren van een wilde staking.

Zowel de Raad van State als de arbeidsrechtbank in Antwerpen heeft de hoofdverantwoordelijke van de wilde spoorstaking van begin dit jaar in Berchem over de hele lijn ongelijk gegeven.

Daarmee worden wilde spoorstakingen voortaan uiterst riskant, berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Een adjunct-stationschef van Berchem legde op 10 januari samen met dertien collega’s het werk neer vanwege het “aanslepende personeelstekort”. De actie van een half uur had gevolgen voor 261 treinen.

Zowel bij de Raad van State als bij de arbeidsrechtbank werd de adjunct-stationschef in kort geding over de hele lijn in het ongelijk gesteld.

Jannie Haek, topman van NMBS-Holding, reageert behoedzaam tevreden. “Wij willen zeker niet tornen aan het stakingsrecht”, benadrukt hij. “Maar er waren duidelijke afspraken en hier was de overtreding flagrant.”

In 2008 is er bij het spoor een sociaal akkoord afgesloten om “wilde stakingen” te vermijden en duidelijke procedures vast te leggen.

Volgens de verdedigende advocaat, Wim Goossens, is er niets verloren en vertrekken eerstdaags de aanvragen om de zaak zowel voor de arbeidsrechtbank als bij de Raad van State ten gronde uit te spitten. De adjunct-stationschef is geschorst tot 12 december. Hij verloor zijn loon sinds januari. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content