Staking vuilnisophaling Gent: Gesprekken met sociaal bemiddelaar verlopen moeizaam

© Belga

In Gent probeert een sociaal bemiddelaar een oplossing te vinden voor het aanslepend conflict tussen de directie en de werknemers van afvalintercommunale Ivago. Ook vandaag heeft burgemeester Termont enkele tientallen werknemers opgevorderd om vuilis op te halen.

In Gent zijn dertien vrachtwagens van de afvalintercommunale IVAGO uitgereden, op een normale werkdag zijn er dat een zeventigtal. Sinds tien uur onderhandelen vakbonden en directie, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, om uit de impasse te geraken.

Momenteel is er nog maar weinig vooruitgang geboekt in de gesprekken. ‘Ze zijn er nog lang niet uit’, klinkt het op VTM. Zo zouden alle partijen nog niet samen rond de tafel zitten. Aanleiding voor het sociaal conflict is het dreigend ontslag van een werknemer, maar de relatie tussen de vakbonden en de directie is bij Ivago al langer verzuurd.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Ondertussen is in Gent al bijna een volledige week geen afval opgehaald. Met het warme weer dat voor het einde van deze week voorspeld wordt, wordt gevreesd voor nog meer hinder. Nu al wordt het straatbeeld her en der ontsierd door opengescheurde vuinliszakken, en hangt er een indringende geur. Extra nadeel is dat er de afgelopen dagen ook meer gesluikstort werd.

Vorige week nog liet burgemeester Daniël Termont (SP.A) verstaan dat hij hoopte dat de afvalophaling tegen dinsdag weer normaal zou verlopen. De kans dat dat gebeurt lijkt eerder klein.

De ploegen die vandaag aan de slag gingen, werden opnieuw opgevorderd door de burgemeester. Termont zei vorige week al dat het niet zijn bedoeling is om de staking te breken, maar dat hij als burgemeester moest denken aan de volksgezondheid van de Gentenaars.

Personeelsbeleid

De ploegen, die overigens opgevorderd werden door het Gentse stadsbestuur, trachtten zo veel mogelijk restafval op te halen. De focus lag op de omgeving van het Sint-Pietersstation, Ekkergem, de Brugse poort en de Coupure. Ook ziekenhuizen en grote appartementsgebouwen worden bediend. Een bus van “Hart boven Hard” vergezelde een aantal ploegen in de stad. Ondertussen vraagt oppositiepartij N-VA om een extra raad van bestuur van de afvalintercommunale en een gemeenteraadscommissie bij hoogdringendheid over de problematiek.

Volgens raadslid en IVAGO-bestuurder Karlijn Deene (N-VA) loopt de communicatie met de burgers mank. De partij wil ook duidelijkheid krijgen over onder meer het personeelsbeleid bij IVAGO, de risico’s voor de volksgezondheid, de wijze waarop de prioritaire zones zijn geselecteerd en de wijze waarop de inhaaloperatie na afloopt zal gebeuren. Er is nog niet beslist om al dat niet op die verzoeken in te gaan, zo werd vernomen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content