Staking in Belgische gevangenissen: cipiers leggen het werk neer tot zaterdagochtend

Archiefbeeld © BELGA

In de gevangenissen in Vlaanderen is vrijdagochtend maar een kwart van de cipiers aan het werk.

ACV en ACOD voerden vorige week al actie wegens het gebrek aan personeel en investeringen in de Belgische gevangenissen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) deed daarna een voorstel, maar de vakbonden beslisten toch om door te gaan met deurenstaking, die donderdagavond startte en nog duurt tot zaterdagochtend.

ACV wou meer garanties, ACOD zou het voorstel tijdens de staking aan de achterban voorleggen en later een definitief standpunt innemen. In de gevangenissen in Vlaanderen is vrijdagochtend maar een kwart van de cipiers aan het werk, zegt Kathleen Van De Vijver woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

In sommige gevangenissen, zoals Brugge (28 procent) en Ieper (33 procent), is minder personeel aanwezig. Een zeventigtal politieagenten vervangt in Vlaanderen de stakende cipiers. In Wallonië werkt gemiddeld 47 procent, al ontbreken cijfers van een belangrijk deel van de gevangenissen, onder andere die van Vorst. Voor zover bekend springen in Wallonië een tiental agenten bij. Wellicht zal het aandeel stakende cipiers toenemen als de dagploegen aan de slag gaan.

Geens: ‘Staking moet niet overdreven worden’

Minister van Justitie Koen Geens heeft het budget dat nodig is voor de engagementen die hij heeft genomen tegenover de gevangenisbonden, ‘geblokkeerd in de begroting’. De CD&V-minister zal de afspraken rond extra personeel dus wel kunnen nakomen, zei hij vrijdag in De Ochtend, al ‘is het zo dat bij begrotingszaken the proof of the pudding in the eating zit’.

Het voorstel van de minister – waarin onder meer staat dat de kaders die vorig jaar zijn afgesproken worden opgevuld en dat er een buffer wordt aangelegd om ook bij onverwachte vertrekken niet voor voldongen feiten te komen staan – was niet mee ondertekend door de minister van Begroting Sophie Wilmès. Onvoldoende garantie voor de bonden.

Geens benadrukte ook dat hij de laatste jaren niet stil heeft gezeten om de overbevolking in gevangenissen aan te pakken en het personeelstekort terug te dringen. ‘Vanaf juli 2016 tot nu heb ik 851 mensen gerekruteerd voor het gevangeniswezen, ondanks de lastige procedures. Dat track record wordt mij hopelijk toch een beetje ten goede geduid: ik denk niet dat veel ministers van Justitie daar al in geslaagd zijn.’

De minister heeft vertrouwen in een goede afloop met de bonden. ‘Ik kan niet speculeren over iets wat ik niet weet, maar ik geloof toch dat ik een goed contact heb met de bonden.’ De staking van vrijdag moet ook ‘niet overdreven worden’, zegt de CD&V’er nog. ‘Op bepaalde plaatsen moet de politie helpen, maar in de meeste gevangenissen zijn er wel heel wat werkwilligen. De inzet van de politie is vandaag niet dramatisch hoog.’

Partner Content