Staking bij openbare diensten op 31 mei: wat mag u verwachten? (update)

© Belga

Vandaag dinsdag 31 mei organiseert het personeel bij de overheid een actiedag. Die wordt door verschillende afdelingen bij de vakbonden anders ingevuld. Zo roept de Waalse vleugel van de socialistische overheidsbond ACOD op tot een algemene staking, terwijl de Vlaamse ACOD-leiding dat niet doet. Wat mag u allemaal verwachten?

Volg onze LIVE over de nationale stakingsdag: Bijna geen treinen en ernstige hinder bij De Lijn

De vakbonden uit de openbare sector voeren dinsdag actie tegen het regeringsbeleid, onder meer tegen de aanhoudende besparingen in de sector en de afbouw van de pensioenrechten. Ze doen dat in gemeenschappelijk front, maar op verschillende plaatsen. Zo gaat ACV-Openbare Diensten betogen in Brussel, terwijl de socialistische overheidsvakbond ACOD een militantenconcentratie organiseert op de Gentse Vrijdagmarkt. Ook al gaat het niet om een algemene staking bij de openbare diensten, toch is de verwachting dat er hinder zal zijn. Ambtenaren die deelnemen aan de acties, worden gedekt door een aanzegging. Zo zal er al zeker heel wat hinder zijn bij het spoor.

Zware verkeershinder in Brussel wegens betoging

De betoging van de openbare diensten op 31 mei zal tussen 11 uur en 15 uur zware verkeershinder met zich meebrengen op en rond de Brusselse kleine ring en in de bovenstad, zo meldt de verkeersdirectie van de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene. De politie verwacht zowat 10.000 betogers, die zich vanaf 9 uur zullen verzamelen aan de Koning Albert II-laan.

Vanaf 11 uur zullen de tunnels op de Brusselse kleine ring gesloten worden voor alle verkeer in de richting van Rogier naar het Louisaplein. Voertuigen moeten in de Leopold II-tunnel de afrit richting Saincteletteplein nemen. Vanaf halftien zal ook de uitrit van de Kruidtuintunnel richting Rogier worden gesloten. De politie voegt er nog aan toe dat, indien nodig, de tunnels ook in de omgekeerde richting zullen worden gesloten.

De manifestatie start om 11 uur aan de Koning Albert II-laan en eindigt aan het Albertinaplein in de buurt van de Kunstberg. Het voorziene traject passeert langs de Jacmainpoort, de Kruidtuinlaan, de Schaarbeeksepoort, de Naamsepoort en het Koningsplein. De politie benadrukt alles in het werk te zullen stellen “om een maximale doorstroming te verzekeren en van zodra als mogelijk de kleine ring te heropenen”.

Openbaar vervoer verstoord

Er zal op 31 mei hinder zijn bij het spoor, want zowel de christelijke als socialistische spoorbond dienden een stakingsaanzegging in. Die loopt van maandag 30 mei om 22.00 uur tot 31 mei tot 22.00 uur.

Ook de dienstverlening van de openbaarvervoermaatschappijen De Lijn, de MIVB en TEC zal ernstig verstoord zijn. Hoeveel en waar er hinder zal zijn, kan pas dinsdagochtend in kaart worden gebracht. De vervoermaatschappijen raden hun reizigers aan om alternatieven te voorzien voor die dag en om de verschillende informatiekanalen te raadplegen. Daar geven de vervoermaatschappijen gedetailleerde overzichten over de gevolgen voor de dienstverlening.

Internationale treinverkeer fors verstoord

Het internationale treinverkeer zal vanaf maandagavond om 22 uur een etmaal lang fors verstoord verlopen.

De laatste ICE-trein richting België maandagavond stopt in Luik, dinsdag worden alle ICE-treinen tussen Brussel en Aken afgeschaft, en woensdag vertrekt de eerste trein richting Duitsland vanuit Luik. Ook de Benelux-trein rijdt dinsdag niet.

Ook bij Thalys worden forse verstoringen verwacht. De Thalys-treinen rijden dinsdag niet naar Luik en Duitsland. Tussen Brussel en Parijs wordt in elke richting een vijftal treinen afgeschaft, de andere – ook de lowcosttreinen Izy – rijden normaal. Het Thalys-verkeer van en naar Nederland verloopt normaal.

De TGV Brussel-Frankrijk rijdt gedurende 24 uur niet in België, maar stopt in en vertrekt uit het Franse station Lille Europe. De impact op het Eurostar-verkeer is nog niet duidelijk. Meer informatie over verstoringen en terugbetalingen op de website van NMBS Europe.

Onderwijs

De acties van de vakbonden bij de openbare diensten zal tot gevolg hebben dat een aantal scholen dinsdag de deuren zal moeten sluiten. Dat bevestigt een woordvoerster van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). “Er is heel wat bereidheid om mee te staken of te betogen”, aldus een woordvoerster van GO!. “Een aantal scholen zal moeten sluiten omdat te weinig leerkrachten aanwezig zullen zijn”. Om hoeveel scholen van het Gemeenschapsonderwijs in Vlaanderen en Brussel het gaat, is niet duidelijk. “Minder dan de helft, maar toch een aantal”. De ouders van leerlingen uit de betrokken scholen zijn verwittigd. Er wordt in opvang voorzien.

Ook bij het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de koepelorganisatiie voor katholiek onderwijs, verwacht men dinsdag hinder. “We vernemen dat er her en der zal worden gestaakt. In welke mate hangt af van school tot school”, aldus een woordvoerder, die er ook op wijst dat door de staking bij het spoor mogelijk mensen niet op het werk zullen raken. Hoe dan ook zal er opvang worden voorzien. Ouders zullen ten laatste maandag op de hoogte worden gebracht.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content