Spoorstaking: Onderhandelingen in impasse, directie activeert sancties tegen stakers

© BELGA

Een nieuwe vergadering tussen directie en vakbonden bij het spoor heeft maandag geen vooruitgang opgeleverd in het dossier van de kredietdagen. De directie verscherpt zelfs haar houding, zeiden de bonden na afloop.

Woensdagochtend is een nieuwe overlegronde gepland, maar een einde van de staking is nog niet in zicht.

De socialistische en de christelijke vakbond deelden maandag aan de spoordirecties (HR Rail, NMBS en Infrabel) mee dat hun achterban het voorstel om de omzendbrief over de kredietdagen tegen voorwaarden in te trekken, had afgewezen. Tijdens de vergadering kampeerden beide kampen op hun positie, legden de vakbondsvertegenwoordigers na afloop uit.

“De directie zei dat ze geen tegenvoorstel kan doen”, aldus Luc Piens van ACV-Transcom. Sterker nog, ze kondigde aan dat de directiecomités dinsdag zullen bijeenkomen om de sancties tegen de wilde stakers te activeren. Welke vorm die zullen aannemen, is nog niet duidelijk. “Duizenden spoorlui maken duidelijk dat ze er genoeg van hebben, maar de directie begrijpt de omvang van de beweging niet”, aldus Michel Abdissi, de algemeen secretaris van de Franstalige vleugel van de socialistische vakbond. “In plaats van oplossingen te zoeken, gaan ze hun houding verstrengen.”

Bereidheid tot praten blijft

Ondanks de impasse blijven beide kanten bereid te praten. Woensdag om 08.00 uur start een nieuwe vergadering. “We zullen dan bekijken of er nog voorstellen mogelijk zijn”, aldus Ludo Sempels, de voorzitter van de Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond (ACOD Spoor).

NMBS-topman Jo Cornu wilde na afloop van de vergadering geen commentaar kwijt. Hij verwees naar HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel. Die zou later een persbericht uitsturen. Bij HR Rail was niet onmiddellijk iemand beschikbaar voor commentaar. ((Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content