Spooroverwegen eisen 11 doden in 2014

© istock

In 2014 hebben zich in ons land 47 ongevallen voorgedaan aan spooroverwegen waarbij 11 doden vielen en 11 gewonden. Dat is een stijging in vergelijking met vorig jaar toen bij 43 dergelijke ongevallen 7 doden en 7 gewonden vielen.

33 van de ongevallen in 2014 deden zich voor aan overwegen langs reizigerslijnen en 14 langs havenlijnen waarvan 11 in de Antwerpse haven. Bij 41 ongevallen waren voertuigen betrokken, bij de 6 andere voetgangers of een fietser. Onder de 11 dodelijke slachtoffers bevonden zich 5 voetgangers en 6 autobestuurders.

In 46 gevallen ging het om een overweg met actieve signalisatie, met slagbomen en/of verkeerslichten dus.

In de periode 2005-2014 vielen jaarlijks aan overwegen gemiddeld 53 ongevallen en 12 doden te betreuren.

Roekeloosheid

De belangrijkste oorzaak van deze ongevallen is volgens Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit het niet naleven van de verkeerscode door roekeloosheid, onvoorzichtigheid en gehaastheid.

Sensibiliseringscampagne

In een reactie op het toenemende aantal persoonsongevallen bij overwegen organiseert Infrabel zaterdag in winkelwandelstraten van Leuven, Antwerpen, Oostende, Louvain-la-Neuve en Luik een sensibiliseringscampagne waarbij met behulp van mobiele slagbomen in het midden van de straat een overweg geënsceneerd werd.

Met haar sensibiliseringsactie zaterdag roept de spoorwegbeheerder dan ook iedereen op om aan overwegen steeds extra voorzichtig te zijn en de elementaire veiligheidsregels in acht te nemen.

Veiligheid

Infrabel investeert volgens Petit permanent in een verhoogde veiligheid aan overwegen. In 2014 ging het om 18 miljoen euro. Waar mogelijk worden – steeds in overleg met lokale overheden en omwonenden – overwegen vervangen door een brug, tunnel of parallelweg. Zo werden in 2014 11 overwegen afgeschaft. Op industriële lijnen en in havens werden nog eens 19 overwegen buiten dienst gesteld. Waar een overweg niet kan worden afgeschaft investeert de spoorwegbeheerder in vernieuwing, aanpassing en onderhoud.

Infrabel installeert momenteel ook aan alle overwegen het nieuwe elektronische belgeluid.

Spoorlopen

Eerder deze week raakte bekend dat ook het aantal geregistreerde gevallen van ‘spoorlopen’ – dat is het fenomeen waarbij mensen naast of op de treinsporen lopen – in 2014 toegenomen is tot 509. Net als vorig jaar kostte het spoorlopen aan 9 mensen het leven. Er vielen ook 7 zwaargewonden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content