Sp.a wil komaf maken met vergoedingen voor schepenen in intercommunales

Joris Vandenbroucke en John Crombez © Belga

Sp.a gaat bekendmaken welke lokale mandatarissen allemaal in intercommunales zetelen en welke vergoedingen ze daarvoor krijgen. Daarnaast stelt de partij voor de extra vergoeding die burgemeesters en schepenen krijgen in intercommunales te schrappen. Dat is beslist op het sp.a-partijbureau.

Met het Publipart-verhaal zit de sp.a in het oog van de storm. De partij komt daarom met een pakket maatregelen en voorstellen. Zo is het volgens partijvoorzitter John Crombez de bedoeling dat alle lokale sp.a-mandatarissen onmiddellijk bekendmaken in welke intercommunales ze zetelen en welke vergoeding ze daarvoor krijgen. Tegen 11 maart wil de partij ook naar ‘de rest’ kijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om mandaten in andere en afgeleide structuren van intercommunales. Zo is bijvoorbeeld ook Publipart geen intercommunale, maar een naamloze vennootschap die ooit opgericht werd vanuit een

Snoeien in mandaten en vergoedingen

Tegelijk willen de Vlaamse socialisten ook in het Vlaams Parlement stappen zetten in de discussie over de intercommunales en de transparantie rond mandaten. Zo dient sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in het parlement een voorstel in om het aantal mandaten bij intercommunales fors in te perken – tot maximaal 10 per intercommunale – en ze bovendien onbezoldigd te maken voor schepenen en burgemeesters. ‘Intercommunales zijn er om taken efficiënter uit te voeren in samenwerking tussen verschillende gemeenten. Burgemeesters en schepenen die daar hun gemeente vertegenwoordigen, doen dat als onderdeel van hun job en moeten er niet extra voor betaald worden,’ zo zegt Vandenbroucke.

Tot slot wil de sp.a dat intercommunales in hun jaarverslag per individuele bestuurder een overzicht publiceren van het aantal bijgewoonde vergaderingen en de vergoedingen die daartegenover staan.

‘Nog veel vet op de soep’

Volgens Crombez en Vandenbroucke zijn er in de vorige legislatuur al 1.200 mandaten geschrapt. ‘Maar er zit nog veel vet op de soep. Er kan verder geschrapt worden in de mandaten. Bovendien is er geen enkel argument om burgemeesters en schepenen die hun gemeente vertegenwoordigen in een intercommunale daarvoor extra te vergoeden’, aldus Vandenbroucke.

Crombez roept ook op om ‘niet te wachten op Wallonië of Brussel’ en dringt erop aan om er ‘geen spelletje tussen meerderheid en oppositie van te maken’. ‘De geloofwaardigheid van de hele politiek staat op het spel’, klinkt het.

Partner Content