SP.A vraagt meer aandacht voor verkeersveiligheid: ‘Kruispunten moeten veiliger’

Joris Vandenbroucke © Belga Image

Oppositiepartij SP.A klaagt de onveilige situatie aan kruispunten aan. ‘Aan het huidig tempo duurt het nog minstens vijf jaar vooraleer conflictvrije kruispunten de norm zijn op de wegen van het Vlaams gewest’, stelt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke.

Uit nieuwe cijfers die Vandenbroucke opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijkt dat twee op drie kruispunten op de Vlaamse gewestwegen volledig of minstens gedeeltelijk conflictvrij zijn. Dat betekent dat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken zonder kruisend autoverkeer. En dat is veel te weinig, stelt Vandenbroucke in De Zondag.

‘Al jaren zegt het Agentschap Wegen en Verkeer dat conflictvrije kruispunten de norm zijn, maar daar is weinig van te merken op het terrein. De inhaalbeweging die minister Weyts vorig jaar heeft ingezet, moet dringend versterkt worden. Aan het huidig tempo duurt het nog minstens vijf jaar voor conflictvrije kruispunten de norm zijn. Op belangrijke fiets- en wandelroutes, zoals in de omgeving van scholen, moeten álle kruispunten conflictvrij zijn.’

Minder doden

Vandenbroucke wijst op het belang voor de verkeersveiligheid. ‘Uit onderzoek van de universiteit Hasselt blijkt dat het aantal ernstige ongevallen met maar liefst 59 procent daalt op conflictvrije kruispunten. Vergeet niet dat er vorig jaar op de Vlaamse wegen 378 verkeersdoden vielen. In Europees perspectief doen we het echt niet zo goed.’

Opvallend zijn trouwens de regionale verschillen. Terwijl in Antwerpen 85 procent en in Limburg 75 procent van de kruispunten conflictvrij is, is dat in West-Vlaanderen maar 53 procent en in Oost-Vlaanderen zelfs maar 45 procent.

Paul Cobbaert

Partner Content