SP.A krijgt veel kritiek bij bespreking meerjarenbegroting Antwerpen

Hicham El Mzairh

In Antwerpen hebben meerderheid en oppositie maandag gedebatteerd over de meerjarenplanning voor de periode 2020-2025. Vooral SP.A kreeg het van oppositiepartijen Groen en PVDA zwaar te verduren, maar volgens de socialisten zijn er wel degelijk grote bijsturingen gebeurd ten opzichte van de vorige legislatuur.

In het Antwerpse meerjarenbudget gaat er een recordbedrag van twee miljard euro naar investeringen. Het budget is in evenwicht. ‘De belastingen gaan niet omhoog en we lenen niet voor exploitatie of om oude leningen af te lossen’, zegt schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA). Het stadsbestuur wil onder meer werk maken van nog meer blauw op straat, gezonde maaltijden op school, mobiliteits- en leefbaarheidsproject De Grote Verbinding, meer toezicht tegen sluikstort en het terugdringen van de ongekwalificeerde uitstroom.

Voor Groen en PVDA heeft SP.A onvoldoende linkse accenten kunnen toevoegen. ‘U ging de tanker van N-VA keren, maar u bent het kartonnen roeibootje geworden achter die tanker’, verwoordde Peter Mertens (PVDA) het. ‘Aan de klimaatbetogers deed u tal van beloftes, om dan vervolgens de renovatiepremie af te schaffen.’

Wouter Van Besien (Groen) stelde dat hij eindelijk duidelijkheid wil over het aantal sociale woningen dat er zou bijkomen. ‘Luister naar de stad’, raadde hij het stadsbestuur ook aan. ‘De cijfers spreken voor zich: de armoede stijgt, er zijn te weinig betaalbare woningen, het gebruik van het openbaar vervoer daalt en er is te weinig ambitie op het vlak van duurzaamheid en klimaat.’

Hicham El Mzairh (SP.A) verdedigde zijn schepenen door te stellen dat ‘De Grote Verbinding meer wordt dan een bouwwerf’ en dat er een krachtig beleid wordt gevoerd rond onderwijs, integratie en sociaal beleid. ‘Iedereen wordt ook betrokken bij het opstellen van een klimaatplan’, zei hij ook. SP.A is wel bezorgd over het Vlaamse beleid rond De Lijn.

Van Vlaams Belang kreeg burgemeester Bart De Wever (N-VA) dan weer de wind van voor omdat bijna alle politiekantoren alleen nog op afspraak mensen zullen ontvangen. De Wever wees er wel op dat politiecombi’s voldoende technologie in huis hebben om mensen op het terrein verder te helpen. Filip Dewinter (Vlaams Belang) toonde zich verder bezorgd over de verarming van de stedelijke bevolking door immigratie en over de werken in het kader van De Grote Verbinding die nog jaren zullen duren. ‘De volgende tien jaar wordt het zuchten in eindeloze files op weg naar onbereikbare wijken en straten’, zei hij.

Stemmen over de meerjarenplanning gebeurt pas op de tweede zittingsdag dinsdag. Verwacht wordt echter dat de meerderheidspartijen N-VA, SP.A en Open VLD het budget zullen goedkeuren en alle oppositiepartijen het zullen afkeuren. CD&V onthield zich eerder nog bij de stemming over het bestuursakkoord, maar kondigde nu al aan tegen te zullen stemmen. ‘Het is stilaan duidelijk geworden dat dit stadsbestuur een aantal beslissingen neemt waarmee wij ons niet kunnen verzoenen’, zei raadslid Sam Voeten, die onder meer kritiek had op de in zijn ogen beperkte budgetten voor de districten en voor ontharding, de afbouw van de sorteerstraatjes en het uitblijvende antwoord op het aanhoudende drugsgeweld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content