SP.A-Groen schort Gentse coalitiegesprekken op

Rudy Coddens en Filip Watteeuw © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De houding van Open VLD zou de gesprekken erg moeizaam doen verlopen, volgens het linkse kartel. ‘Het enige wat we zeker weten is dat Mathias De Clercq burgemeester wil worden. Maar zo bestuur je geen stad.’

In Gent verlaat het kartel SP.A-Groen voorlopig de coalitiegesprekken voor een nieuw stadsbestuur, uit onvrede met het gebrek aan vooruitgang dat geboekt is. Het kartel wil nu zelf een formateursnota opstellen en voorleggen aan Open VLD.

Zoals bekend zitten in Gent twee blokken met elkaar rond de tafel: enerzijds SP.A-Groen en anderzijds Open VLD, dat zich intussen had vastgeklonken aan de CD&V van Mieke Van Hecke. Roodgroen haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 21 zetels binnen, de liberalen 15. Een en ander heeft als gevolg dat een coalitie zonder Open VLD en SP.A-Groen zo goed als ondenkbaar is, tenzij Groen de socialisten laat vallen. Zowel SP.A als CD&V zijn mathematisch niet cruciaal om een coalitie te vormen.

Groen is echter niet van plan het kartel open te breken, al zijn de interne machtsverhoudingen na de verkiezingen wel stevig gewijzigd: in plaats van Rudy Coddens (SP.A) wordt nu Filip Watteeuw (Groen) als kandidaat-burgemeester naar voren geschoven. Op de verkiezingsavond zelf riep Mathias De Clercq (Open VLD) zichzelf al uit tot de volgende burgemeester, maar dat ziet het linkse kartel niet zitten. ‘Het enige wat we zeker weten is dat Mathias De Clercq burgemeester wil worden. Maar zo bestuur je geen stad,’ staat te lezen in een persbericht.

Bovendien trekt De Clercq te veel macht naar zijn partij toe, klinkt het. ‘In het voorstel dat Open VLD dit weekend overmaakte aan SP.A-groen, haalde Mathias zowat alle bevoegdheden naar zijn eigen fractie toe. Dit is niet ernstig.’

Na vier weken is er amper concrete vooruitgang geboekt in de Gentse coalitievorming. De houding van de liberalen zou de gesprekken volgens SP.A-Groen erg moeizaam doen verlopen. Daarom willen de partijen, die benadrukken dat ze nog steeds de grootste politieke formatie in Gent vormen, over enkele dagen zelf het initiatief nemen.

‘Er is veel wat ons bindt’

Als het manoeuvre van SP.A-Groen bedoeld is om Open VLD en CD&V uit elkaar te spelen, lijkt dat voorlopig weinig succes te hebben. In een reactie aan persagentschap Belga laten de partijen weten dat ze de afgelopen weken naar elkaar toe gegroeid zijn. ‘We hebben de afgelopen weken vele uren gesprekken gevoerd over een gezamenlijk inhoudelijk en progressief project’, zegt Mathias De Clercq. ‘Het is duidelijk geworden dat er veel is wat ons bindt.’ Hij ziet dan ook geen enkele reden ‘geen enkele reden om deze onderhandelingen stop te zetten’.

Mieke Van Hecke probeert op haar beurt de kerk in het midden te houden. ‘Het is jammer dat Groen en SP.A de inhoudelijke gesprekken stopzetten vanwege een eerste voorstel rond bevoegdheden dat op hun vraag gedaan werd. Laat ons in alle luwte en met respect voor de signalen van positieve verandering die de Gentse kiezer op 14 oktober heeft gegeven verder werken.’

Partner Content