Sophie Wilmès zet stap opzij als minister wegens ziekte echtgenoot

Sophie Wilmès © getty

Sophie Wilmès zet tijdelijk een stap opzij als vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van de ziekte van haar echtgenoot.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) legt met onmiddellijke ingang haar regeringsfuncties neer naar aanleiding van de ziekte van haar echtgenoot Christopher. Dat maakt ze donderdag bekend in een mededeling op sociale media.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bij de man van Wilmès is een agressieve vorm van hersenkanker vastgesteld. Om hem en haar kinderen te kunnen bijstaan, zet de voormalige premier een stap opzij als minister. ‘Dit geeft ons de mogelijkheid om tijdens de zomer een overzicht te hebben van onze situatie’, zegt Wilmès.

De nummer 1 van de Franstalige liberalen in de federale regering is behalve minister van Buitenlandse Zaken ook minister van Europese Zaken en Buitenlandse Handel. Ze is tevens bevoegd voor de federale culturele instellingen. Zolang ze afwezig is, zullen haar verantwoordelijkheden overgenomen worden door premier De Croo zelf, die tijdelijk bevoegd wordt voor Buitenlandse Zaken, en haar partijgenoten David Clarinval en Mathieu Michel, die nu respectievelijk minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw en staatssecretaris voor Digitalisering zijn.

Politieke wereld betuigt steun

Het nieuws heeft in de politieke wereld een gevoelige snaar geraakt. Over de partijgrenzen heen betuigen vele politici hun steun aan de oud-premier.

‘Sophie Wilmès is een uitzonderlijke vrouw voor ons land en voor de MR’, reageert Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de Franstalige liberalen, de partij van Wilmès. ‘Ze is ook een buitengewone echtgenote en mama. Dit is een heel moeilijk moment. Sophie en Christopher zullen op de steun van de hele liberale familie kunnen rekenen.’ De politiek is misschien een harde wereld, maar je ontmoet er ook fantastische mensen, zegt Bouchez. ‘Sophie is zo een persoon en mijn vriendschap en steun voor haar zijn grenzeloos. Ze is een vechter. Keep fighting.’

Zijn Open Vld-collega Egbert Lachaert wenst Wilmès en haar gezin heel veel moed toe. ‘Elke dag worden we opgeslorpt door onze werkbubbel, tot je geconfronteerd wordt met wat er echt toe doet: de gezondheid van je geliefde of familie’, schrijft Lachaert op Twitter. ‘Wij zijn er om te helpen, taken over te nemen, zodat je daar niet hoeft aan te denken.’

PS-voorzitter Paul Magnette wenst Wilmès en haar gezin de moed en kracht toe ‘om deze beproeving te boven te komen’. Ook Conner Rousseau wenst hen de nodige vechtlust toe. Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) vernam het nieuws tijdens een bezoek met de koning aan het nieuwe onderzoeksschip de Belgica in Zeebrugge. ‘Zeer triest nieuws’, zei hij. ‘Mevrouw Wilmès is een fantastische collega, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Ik vind het een zeer moedige beslissing en wens haar het allerbeste in deze moeilijke periode.’

Andere steunbetuigingen komen onder meer van partijvoorzitters Meyrem Almaci (Groen), Bart De Wever (N-VA) en Raoul Hedebouw (PVDA), en van ministers Vincent Van Peteghem (CD&V) en Georges Gilkinet (Ecolo).

Partner Content