Sophie Wilmès neemt definitief ontslag uit de regering

© Belga

Sophie Wilmès (MR) neemt ontslag uit de federale regering. Wilmès zette in april tijdelijk een stap opzij om voor haar zieke echtgenoot te zorgen. Donderdag heeft ze haar ontslag aangeboden aan de koning, die het aanvaard heeft, zo blijkt donderdag uit een mededeling.

Toen Wilmès enkele maanden geleden aankondigde een tijdlang zonder vergoeding afstand te doen van haar functies, was het de bedoeling in de zomer een beter zicht te hebben op de situatie. “De ziekte van mijn man zal een moeilijke strijd worden die ik aan zijn zijde en aan de zijde van onze kinderen wil voeren. Mijn huidige taken binnen de regering laten me dat niet toe”, motiveert Wilmès haar beslissing. 

De MR, de partij van Wilmès, laat weten dat er morgen/vrijdag om 10u een persconferentie gepland is. Verwacht wordt dat daar de opvolger van Sophie Wilmès voorgesteld zal worden.

De mogelijkheid doet de ronde dat een Brusselse vrouw minister van Buitenlandse Zaken wordt. Sinds april nam minister van Zelfstandigen David Clarinval in plaats van Wilmès het vicepremierschap op zich. Het lijkt erop dat hij die functie zal behouden.

Zoals bekend was de MR-politica binnen de federale regering vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen. Haar functies werden de voorbije maanden door haar collega’s bewaakt. Zo was premier Alexander De Croo tijdelijk bevoegd voor Buitenlandse Zaken.

“Met veel emotie denk ik aan alle mensen die ook moeten vechten tegen ziekte. Ik dank uit de grond van mijn hart de vele mensen, uit de hele maatschappij, die ons hebben gesteund, en dat nog altijd doen. Ik dank ook de premier en mijn federale collega’s die tijdens mijn afwezigheid de continuïteit hebben verzekerd. Aan hen, aan wie mij opvolgt en aan de hele regering wens ik succes en volharding, om de projecten en hervormingen die ons land zo hard nodig heeft, tot een goed einde te brengen”, aldus nog Wilmès. Na de zomer zal ze opnieuw zetelen als Kamerlid.

Premier De Croo bedankt Wilmès uitdrukkelijk voor haar inzet van de voorbije jaren, voor alle Belgen en voor ons land. Hij heeft het over een moedige keuze van Wilmès, “een keuze in lijn met de persoon die ze is, oprecht”. “Een keuze ook die ons allemaal doet nadenken over de zin van het leven en ons herinnert aan onze prioriteiten.” “Sophie is voor mij een compagnon de route”, gaat de premier voort. “Ze is iemand op wie je altijd kunt rekenen, iemand die zich nooit wegsteekt als het gaat om verantwoordelijkheid nemen. Haar vertrek is dan ook een groot verlies voor de regering. Maar ik wil vooral Sophie verzekeren dat wij allemaal achter haar en haar man Christopher staan in de strijd die ze samen voeren.”

Wilmès, de eerste vrouwelijke premier van ons land

Sophie Wilmès (MR) heeft donderdag haar definitief ontslag aangekondigd uit de Vivaldi-regering. Eind april zette ze al tijdelijk een stap opzij om voor haar zieke echtgenoot te kunnen zorgen. Daarmee komt na zeven jaar noodgedwongen een einde aan haar loopbaan als regeringslid, waarbij ze het een jaar lang tot allereerste vrouwelijke premier van ons land schopte.

De 47-jarige MR-politica was in de regering De Croo vicepremier voor de Franstalige liberalen en bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen. Bij het grote publiek raakte ze de jaren voordien bekend, toen ze premier werd van de regering in lopende zaken – de eerste vrouwelijke premier van ons land – en vooral omdat ze in die rol ons land door het eerste deel van de coronacrisis moest loodsen.

Dat premierschap ging eind oktober 2019 in. Ze volgde Charles Michel op, die in december dat jaar voorzitter van de Europese Raad zou worden. Wilmès zou de functie een jaar lang bekleden, tot de huidige regering uit de startblokken schoot.

Dat ze toen premier werd, kwam niet geheel als een verrassing. Ze was een van de meest geciteerde kandidaten. Dat was vier jaar voordien wel anders, toen ze het compleet verrassend tot minister van Begroting in de federale regering schopte, als opvolgster van Hervé Jamar. Ze was in 2014 immers pas voor het eerst in de Kamer beland, als opvolgster van Didier Reynders, om een jaar later dan de portefeuille Begroting te krijgen in de regering.

Wilmès studeerde toegepaste communicatie, reclame en marketing aan het Brusselse IHECS. Na haar studies ging ze aan de slag bij de Europese Commissie, waar ze als financieel beheerder werkte op projecten rond ontwikkelingssamenwerking en de Europese uitbreiding. In avondschool deed ze er intussen een speciaal licentiaat financieel beheer bij.

In september 2005 werd Wilmès economisch en financieel adviseur bij een advocatenkantoor gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Een job die ze opgaf om in 2007 schepen te worden in Sint-Genesius-Rode. De legislatuur voordien was ze al gemeenteraadslid in Ukkel. Ze zat ook kort in de provincieraad van Vlaams-Brabant voor ze Kamerlid werd. In 2013 werd ze voorzitter van de MR-afdeling in de Brusselse rand.

Partner Content