Sophie Wilmès: ‘Als duidelijk is dat het vertrouwen niet zal krijgen, moet je het dan vragen?’

Premier Sophie Wilmès (MR) © Belga Image

Premier Sophie Wilmès (MR) is niet van plan om half september opnieuw het vertrouwen van het parlement te vragen als op voorhand al duidelijk is dat de meeste fracties zich daartegen verzetten.

‘Als duidelijk is dat het vertrouwen niet zal krijgen, moet je het dan vragen? Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en je ontslag indienen’, zo zegt ze in een interview met De Standaard.

Belangrijke dag

Uiterlijk op 17 september moet premier Sophie Wilmès opnieuw het vertrouwen vragen in het parlement. De gedoogsteun voor de minderheidsregering met MR, Open VLD en CD&V loopt dan af. Verschillende partijen hebben echter al te kennen gegeven de ploeg van Wilmès niet nog eens het vertrouwen te zullen schenken.

‘Politiek wordt 17 september een zeer belangrijke dag’, zegt Wilmès in De Standaard. ‘Ik heb me geëngageerd om opnieuw het vertrouwen te vragen aan de Kamer (..) in functie van de situatie op dat moment zijn er verschillende mogelijkheden. Maar ik zal het vertrouwen niet usurperen.’

De MR-politica wil het vertrouwen niet vragen als al duidelijk is dat ze dat niet zal krijgen. ‘Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en je ontslag indienen’, zegt ze.

Vivaldi?

In een ideaal scenario staat half september een nieuwe regering met een meerderheid in de steigers, zegt Wilmès. Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert zat zondagavond een eerste keer samen met de zeven partijen die deel uit zouden maken van een Vivaldi-coalitie, maar de kans dat die ploeg half september al zou kunnen starten, lijkt klein.

Toch is er nu ‘politiek momentum’, meent Wilmès. ‘Ik denk nu niet dat het de oplossing van alles is, maar het is toch een stap in de goede richting’, zei de premier over die vergadering in De Ochtend op Radio 1.

Of Wilmès zelf nog een rol kan spelen in een eventueel Vivaldi-verhaal, wil ze niet gezegd hebben. ‘Ik zal altijd bereid zijn mee te werken aan een positief verhaal voor België. Mijn voorkeur gaat naar een meerderheidsregering, die een relanceplan opneemt in haar regeerakkoord.’

Van nieuwe verkiezingen is Wilmès in elk geval geen voorstander. ‘Je moet verkiezingen niet altijd willen vermijden, want het is belangrijk dat we die keuze hebben in een democratie. Alleen moeten we onszelf afvragen: is dat een oplossing, of zal het de situatie alleen nog verergeren. We zullen misschien meer tijd mee verliezen, in plaats van nu een oplossing te kunnen vinden’.

Partner Content