Sociaal overleg: Van Overtveldt vreest effect op werkloosheidsval

Johan Van Overtveldt © Belga Image

Minister Van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beklemtoont dat het sociaal akkoord dat vakbonden en werkgevers hebben afgesloten, werken moet belonen. ‘Daarom moet onderzocht worden welke effecten het akkoord heeft op de werkloosheidsval’, schrijft hij op de website van N-VA.

Zoals bekend gaan niet alleen de laagste werkloosheidsuitkeringen omhoog, maar ook de maximumplafonds, met 1,25 procent. Dat ligt moeilijk bij N-VA, merkte de krant De Tijd eerder al op.

De bezorgdheden over het sociaal akkoord worden zaterdag open en bloot verwoord door Van Overtveldt. Door de werkloosheidsuitkeringen op te trekken, dreigt het verschil met inkomen uit arbeid kleiner te worden en dus ook de incentive om te gaan werken. Van Overtveldt beklemtoont dat het voorliggende akkoord ‘in voldoende mate moet overeenstemmen met het regeerakkoord’.

Behalve die op de werkloosheidsval, moeten volgens de N-VA-minister ook de effecten op de loonkostenhandicap goed in kaart worden gebracht. Dit jaar wordt de loonstop aangehouden, maar in 2016 komt er ruimte voor een kleine loonstijging. Volgens Van Overtveldt ‘bij voorkeur onder de vorm van een nettobonus, met minimaal effect op de loonkosten.’

Volgens De Tijd zullen de Vlaams-nationalisten het onderdeel in het sociaal akkoord over de werkloosheidsuitkeringen volgende week in de regering ter discussie stellen. ‘Zoals de premier gisteren reeds verklaarde, zal de regering de uitvoeringsmodaliteiten nu bekijken en voorbereiden’, zei de minister van Financiën.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content