Sluiting Doel 3 zou Beveren een bom geld kosten

Als de kernreactor Doel 3 sluit, zou dat de gemeente Beveren twee miljoen euro per jaar kosten – een aderlating van formaat. Het gemeentebestuur is verontrust.

De kerncentrale Doel 3 levert Beveren jaarlijks twee miljoen euro op aan onroerende voorheffing en belastingen op drijfkracht. Dat verklaarde burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) op een extra gemeenteraadscommissie over de problemen bij Doel 3

Honderden banen in gevaar

“Het blijven onvoorziene omstandigheden, maar de impact van een eventuele sluiting op de financiële toestand van de gemeente verontrust ons”, reageert Bruno Stevenheydens, wiens partij (N-VA) om de extra raadszitting verzocht. “De kerncentrale vormt een belangrijk deel van de gemeentelijke inkomsten.”

Doel 1 en 2 leveren samen jaarlijks nog eens 2 miljoen euro gezamenlijke inkomsten.

Stevenheydens wijst ook op de gevolgen van een eventuele sluiting op de tewerkstelling. “Op een totaal van ruim 14.000 arbeidsplaatsen in de Waaslandhaven, is de kerncentrale met ruim duizend werkkrachten de grootste werkgever.”

Vragen, geen antwoorden

Ook Groen deelt de bekommernis over de impact op de gemeentebelastingen, maar vindt het vooral jammer dat de gemeente Beveren geen expert van het Federaal Agenschap voor Nucleaire Controle (FANC) of de kerncentrale uitnodigde om tijdens de commissievergadering informatie te geven op een aantal basisvragen.

“We kregen de kans om vragen te stellen, maar kregen geen antwoorden”, aldus Kristien Hulstaert (Groen). “Sinds kort staat er op de website van het FANC wel een luik met antwoorden op veelgestelde vragen, maar toch heeft de gemeente de plicht om te communiceren naar de burgers.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content