Sinoloog Simon Leys overleden

Simon Leys in Canberra (Australië) in april 1998 © BELGA

De van oorsprong Belgische sinoloog is in Australië overleden. Hij werd 78 jaar. Leys was een van de vroegse critici van de Culturele Revolutie.

Leys werd geboren in Brussel onder de naam Pierre Ryckmans. Hij studeerde in Leuven en Taiwan, verbleef een tijd in Hongkong, en doceerde Sinologie in Australië.

In een interview uit 2011 stelde hij dat hij in 1955, als twintigjarige, zijn missie vond toen hij als student door China trok: “‘Mijn overweldigende indruk was dat het ondenkbaar zou zijn in deze wereld, in onze tijd, te leven zonder goede kennis van de Chinese taal te hebben en een directe toegang tot de Chinese cultuur. Aan dat besluit ben ik de rest van mijn leven trouw gebleven.”

Hij studeerde op dat moment rechten, maar hij besloot Chinees te gaan studeren, en later te doceren.

Banbliksems

Zijn expertise groeide en zijn toegang was groot. Hij publiceerde onder meer in Le Monde en in The New York Review of Books, en werd een toonaangevende figuur.

Hij schreef als een van de eersten en toen een van de weinigen kritisch over de Culturele Revolutie, over de grote vernietigingen, maar ook over de hypocrisie van de westerse sympathisanten van het regime.

Het boek Cultural Revolution, the Chairman’s new clothes, kwam in 1971 uit (tegelijk in Franse en Engelse editie, een Nederlandse vertaling kwam in 1978 uit) en was het eerste boek dat Ryckmans onder pseudoniem schreef. Dat pseudoniem kwam er op aangeven van zijn uitgever, die vreesde dat Ryckmans anders uit China gebannen zou worden.

Zijn boek werd hem in bepaalde linkse kringen niet in dank afgenomen. (RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content