Sharia4Belgium: De Wever wil herhaling proces vermijden, geen extra maatregelen in Antwerpen

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is tevreden met de uitspraken op het proces tegen Sharia4Belgium. Extra veiligheidsmaatregelen om eventuele wraakacties tegen te gaan komen er allicht niet meteen.

Lees ook het interview met jihad-expert Montasser AlDe’emeh: ‘In Syrië zijn alle ogen nu gericht op België

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt tevreden te zijn met de uitgesproken straffen in het proces rond Sharia4Belgium – zonder te willen ingaan op individuele gevallen – en stelt dat de rechtbank daarmee ‘een signaal geeft dat de problematiek nu eindelijk ernstig genomen wordt en het gaat om een terroristische organisatie die met geweld onze samenleving ten gronde wil richten’.

Over de gevolgen voor de nabije toekomst in zijn stad zit hij met een dubbel gevoel. ‘Enerzijds zal dit hopelijk een aantal jongeren afschrikken om bijvoorbeeld naar Syrië te vertrekken, anderzijds zijn er mogelijk ook personen die al zo geradicaliseerd zijn dat dit alleen maar wraakgevoelens oproept bij hen’, aldus De Wever.

‘Dergelijk proces vermijden in de toekomst’

Als burgemeester voelt De Wever zich gesterkt in zijn beslissing om de voorbije jaren optochten van Sharia4Belgium of daaraan gelinkte personen te verbieden. Nu ziet hij het als zijn taak om ’te proberen vermijden dat we binnen een paar jaar opnieuw een dergelijk proces moeten meemaken’.

Antwerpen investeert daarom al geruime tijd in preventie tot op het individuele vlak toe, stelt hij. ‘Die investeringen zijn het waard, want als we dat niet doen dreigt de maatschappelijke kost later nog veel groter te worden.’

Geen extra maatregelen

De uitgesproken straffen zijn volgens De Wever ook een signaal dat ‘wie met extremisten gaat vechten, daar als volwassene een keuze over maakt’, al moet elk geval wel afzonderlijk beoordeeld worden en is er soms zeker eveneens sprake van indoctrinatie.

Extra veiligheidsmaatregelen om eventuele wraakacties tegen te gaan komen er in Antwerpen allicht niet meteen, stelt de burgemeester, aangezien er nu al sprake is van een heel hoge staat van waakzaamheid. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content