Servais Verherstraeten: ‘N-VA heeft de nalatenschap van de Volksunie helemaal verworpen’

Servais Verherstraeten © Belga

‘De kracht van verandering zit volgens mij vooral in de verandering van N-VA zelf. Beleid is compromissen sluiten en geen oppositie voeren’, haalt Servais Verherstraeten in een interview met De Zondag fel uit naar zijn coalitiepartner.

“Ik heb me heel de zomer gestoord aan de communicatie van N-VA”, zegt de 56-jarige Kempenaar. “Ik heb op mijn tanden moeten bijten om tot nu te zwijgen. Kijk, wat ik al even vaststel, is dat N-VA de nalatenschap van de Volksunie helemaal heeft verworpen. De VU zou nooit een regeerakkoord gesloten hebben zonder communautair hoofdstuk én zonder enige absolute garantie voor de toekomst. Nu merk ik ook dat N-VA de nalatenschap van het Vlaams kartel (kartel met CD&V van 2004 en 2008, red) heeft verworpen. Dat kartel streefde naar een warme en solidaire samenleving in overleg met het middenveld, waar mijn partij nog altijd achterstaat. De kracht van verandering zit volgens mij vooral in de verandering van N-VA zelf. Beleid is compromissen sluiten en geen oppositie voeren.”

Vindt u dat N-VA dat doet?

Wil je een sterke regering die beslissingen neemt, dan moet je respect hebben voor elkaar en rekening houden met de visies van anderen. Dat respect mis ik van N-VA. Als je voortdurend ballonnetjes oplaat, maak je het compromis zeer lastig. En al zeker als die ballonnetjes betrekking hebben op zaken die binnen de regering zijn besproken, zoals de noodtoestand. Dat is contraproductief. Na de aanslagen in Parijs heeft deze regering een resem terechte veiligheidsmaatregelen genomen. Als je dan voortdurend praat over zaken waarvan beslist is dat we die niet gaan doen, plaats je al het goede werk dat geleverd is helemaal in de schaduw.

Nochtans heeft ook uw partij een veiligheidsplan voorgesteld.

Dat klopt, met concrete maatregelen die aansluiten op wat de regering al beslist heeft, zoals meer slagkracht voor lokale besturen en de verlenging van de aanhouding tot 72 uur voor terroristische misdrijven. Dat zijn geen ballonnetjes die afbreuk doen aan het goede veiligheidsbeleid.

Brengt dat voortdurend gekibbel de toekomst van deze regering in gevaar?

Dat zeg ik niet. Deze regering voert goed beleid. Maar zij maken het ons niet gemakkelijk. Kijk, je hebt vier coalitiepartners en deze horen elkaar te respecteren. Dat is deze zomer niet gebeurd. N-VA is een brug te ver gegaan. Al denk ik dat ze dat nu zelf ook wel beseffen, want dit is ook hun partij aan het schaden.

Volgens Peter De Roover zit de christendemocratie met dikke problemen. “De aantrekkingskracht van de C is zo goed als verdwenen. Wie gelooft dat daarrond nog een dominante volkspartij kan worden uitgebouwd?”

(fijntjes) Ik heb niet de indruk dat wij de partij zijn met problemen. Het is niet omdat de kerken niet meer vol zitten, dat de C niet meer actueel is. Die C slaat op onze waarden: rechten, plichten en sociale dialoog. En als er één partij is die niet afwijkt van haar waardenkompas en een standvastig parcours rijdt, dan zijn wij het wel. Ik zie dat links en rechts het noorden kwijt zijn, en hun kompas naar de tijdsgeest of de opiniepeilingen zetten. Wij niet, wij houden koers. (De Zondag/PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content