Senator Lode Vereeck mag geen vragen stellen aan Vlaamse ministers

Lode Vereeck, gecoöpteerd senator voor Open VLD © Belga

Gecoöpteerd senator Lode Vereeck (Open VLD) wil schriftelijke vragen stellen aan Vlaamse ministers. Maar hij stoot op een njet van zijn collega-senator en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).

Peumans schermt met grondwettelijke bezwaren.

Vereeck, in de vorige legislatuur één van de actiefste Vlaamse parlementsleden, wijst er in een opiniestuk in Het Belang van Limburg op dat hij door de deelstaatsenatoren van zijn partij voorgedragen werd om als gecoöpteerd senator de belangen van Vlaanderen op federaal vlak te behartigen. Hij vindt daarom dat hij door een wijziging van het reglement van het Vlaams Parlement in staat moet kunnen gesteld worden om zich via schriftelijke vragen aan de Vlaamse regering rechtstreeks te kunnen informeren over het Vlaams beleid.

Uitgenodigd?

Hij had hierover een briefwisseling met Vlaams Parlementsvoorzitter en deelstaatsenator Jan Peumans, maar die wijst erop dat het stellen van schriftelijke vragen deel uitmaakt van de parlementaire controle op de regering. En die controle is grondwettelijk voorbehouden aan de leden van het Vlaams Parlement. Peumans merkt wel op dat het reglement van het Vlaams Parlement voorziet dat de commissies kunnen beslissen de gecoöpteerd senatoren uit te nodigen om deel te nemen aan hun vergaderingen. Ze kunnen er het woord voeren, maar niet stemmen.

Wederkerigheid?

Voor Vereeck is dit laatste net een argument om het reglement van het Vlaams Parlement aan te passen en gecoöpteerde senatoren ook de mogelijkheid tot schriftelijke vragen te geven. Daarnaast wijst hij op het gelijkheids- en wederkerigheidsprincipe: Vlaamse deelstaatsenatoren mogen ook schriftelijke vragen stellen aan federale ministers. “Waar een wil is, is een weg”, besluit hij zijn opiniestuk.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content