‘Selfie’ is Woord van het Jaar

© AFP

Na Groot-Brittannië en Nederland is ook bij ons het woord “selfie” uitgeroepen tot het Woord van het Jaar.

“Selfie” is het Woord van het Jaar 2013 geworden. Dat maakte Van Dale bekend. Het “fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite” gaat “belbos” en “geefkas” vooraf in de top drie. Vorig jaar was “frietchinees” nog het Woord van het Jaar.

Van 26 november tot en met 16 december kon gestemd worden op de tien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2013 in Vlaanderen. Ook kon gestemd worden op de publieksnominaties in vijf categorieën. In totaal brachten 22.000 mensen hun stem uit.

Loketjanet

“Selfie” haalde 41 procent van de stemmen. In de categorie Jongerentaal won “swag”, wat “cool” betekent. “Duckface” of “selfie met getuite lippen, als een eendensnavel” won in de categorie Lifestyle. Een “wist-je-datje” of “weetje” eindigde op de eerste plaats in de categorie Sport/Amusement en “vrijwilligen” of “als een vrijwilliger werken” in de categorie Economie.

In de categorie Politiek ten slotte won “loketjanet”, wat een “balieambtenaar die zijn geaardheid bekendmaakt door middel van een regenboog-T-shirt” wil zeggen. Ook in Nederland kwam “selfie” als winnaar uit de bus. Eerder is “selfie” ook het Engels Woord van het Jaar geworden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content