Seksueel misbruik Kerk: ‘Immuniteit Heilige Stoel niet voor discussie vatbaar’

De rechtbank van eerste aanleg in Gent is niet bevoegd om te oordelen over de groepsvordering rond het misbruik in de kerk. Dat hebben de advocaten van de Heilige Stoel gepleit.

“De immuniteit van de Heilige Stoel is niet voor discussie vatbaar”, stellen de advocaten. “Het leed staat buiten kijf, maar de Heilige Stoel draagt geen juridische verantwoordelijkheid. De verdediging identificeert de paus met de Heilige Stoel, maar de Rooms-katholieke kerk heeft geen rechtspersoonlijkheid”, zei advocaat Raf Verstraeten.

De verdediging wierp ook de verjaring op, waarbij gesteld werd dat 34 van de 39 eisers een aanvraag hebben ingediend voor financiële compensatie bij het centrum voor arbitrage inzake seksueel misbruik.

Operatie Kelk loopt nog

De rechtbank van eerste aanleg kan volgens de Heilige Stoel geen uitspraak doen terwijl de strafrechtelijke zaak rond de Operatie Kelk nog loopt. “Minstens een aantal van de mensen die hier eiser zijn, zijn ook klager in de strafrechtelijke procedure. De vraag naar beweerd schuldig verzuim zal ook daar aan de orde zijn. Daar is nog geen uitspraak over gedaan”, zei Verstraeten. De verdediging van de Heilige stoel betwist ook dat er sprake was van een “doofpotoperatie”.

Fernand Keuleneer, de advocaat van de Belgische bisschoppen, stelde eveneens dat de collectieve vordering onontvankelijk moet verklaard worden. Volgens Joris Van Cauter, de advocaat van Roger Vangheluwe, zal de ontnuchtering voor de slachtoffers groot zijn. “Ik geloof dat hier getraumatiseerde mensen zitten, maar de juridische uitspraak zal de kroniek zijn van een nieuwe teleurstelling in het leven van die mensen. Er werd hen gezegd dat alle muren doorbroken zouden worden en dat ze recht naar Rome gingen gaan om iedereen aansprakelijk te stellen, maar juridisch is er nu bijna niet gepleit. Wat is de concrete fout die mijn cliënt wordt aangewreven, wat is de schade en waar is het oorzakelijk verband?”, vroeg Van Cauter.

‘Drie keer niets’

De advocaat van Vangheluwe vroeg de rechtbank om niet in te gaan om de vraag tot schadevergoeding. “Er wordt 39 keer 10.000 euro gevraagd, en dat wordt nu uitgebreid met nog 69 slachtoffers. Er wordt dus al 1.080.000 euro provisioneel gevraagd, voor drie keer niets. Er wordt geen schade aangetoond”, zei Van Cauter.

In de replieken herhaalde advocaat Van Steenbrugge dat de verantwoordelijken binnen de kerk de andere kant opkeken. “Het gaat om de fout van de doofpot. Ze deden er alles aan om hun eigen hachje te redden. Ik vraag de rechtbank om de kerkelijke overheden niet boven de wet te stellen.”

De rechtbank kondigde aan “zo mogelijk” op 1 oktober uitspraak te doen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content