Schorsing BBI-topambtenaar Karel Anthonissen opgeheven

Karel Anthonissen © BELGA
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Karel Anthonissen (61), de geschorste topambtenaar van de BBI, krijgt opnieuw de teugels in handen als gewestelijk directeur van de BBI.

De procureur van Halle-Vilvoorde heeft na onderzoek het strafdossier tegen Anthonissen zonder gevolg geklasseerd. De motivatie daarvoor is opvallend: de man moet niet vervolgd worden wegens ‘afwezigheid van een misdrijf’. Die motivatie is nogal pijnlijk voor Hans D’Hondt, grote baas van het departement Financiën, die de strafklacht tegen Anthonissen indiende.

Anthonissen werd in mei dit jaar geschorst na een zoveelste incident met zijn politieke en hiërarchische oversten. Directe aanleiding voor de schorsing was een tweet op 9 maart waarin Anthonissen zowel D’Hondt als minister Koen Geens stevig bekritiseerde. Hij twitterde: ‘De onwil om veel verdoken geld te vangen, kwam van de vorige regering (Geens) en van de voorzitter (D’Hondt). Is dat nog zo?’

Karel De Gucht

D’Hondt diende prompt klacht in voor laster en eerroof bij het parket. Frank Philipsen, topman van de BBI, schorste Anthonissen ‘in het belang van de dienst’ en verweet hem dat hij het imago van de fiscus bekladde. Anthonissen werd de toegang tot zijn dossiers ontzegd en mocht geen contact meer hebben met belastingplichtigen.

Karel Anthonissen staat bekend voor zijn harde aanpak van fraudeurs en hij neemt geen blad voor de mond over het gevoerde beleid rond fiscaliteit en fraudebestrijding. Hij werd vooral bekend met het onderzoek dat hij opende naar de financiële handel en wandel van Karel De Gucht (Open VLD) en zijn echtgenote politierechter Mireille Schreurs. De Gucht sprak van ‘een heksenjacht’. De fiscale zaak tegen De Gucht is nog steeds hangende voor het Hof van Cassatie.

Partner Content