Scholen krijgen volwaardige talenrichting in 3de graad

Ben Weyts: 'In onderwijs gelden de strengste maatregelen van alle sectoren.' © Belga Image

Vlaamse jongeren kunnen vanaf 1 september 2023 in de 3de graad ASO kiezen voor een nieuwe studierichting ‘Moderne Talen’, die volledig focust op vreemde talen. De Vlaamse regering heeft daarvoor het licht op groen gezet.

De nieuwe studierichting ‘Moderne Talen’ in de 3de graad ASO zal volledig focussen op talen en minder op wetenschapsdomeinen. Zo worden jongeren optimaal voorbereid op een talenopleiding in het hoger onderwijs, luidt het in een persbericht van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). ‘Vlamingen danken hun welvaart mede aan hun goede talenkennis en die troef mogen we niet verliezen’, zegt hij.

‘Moderne Talen’ zal vanaf schooljaar 2023-2024 in de 3de graad bestaan naast de eveneens nieuwe richting ‘Taal en Communicatiewetenschappen’, die eerder al groen licht kreeg. Waar ‘Taal en Communicatiewetenschappen’ ook voorbereidt op opleidingen hoger onderwijs die cultuur en communicatie centraal stellen, zal ‘Moderne Talen’ nog meer focussen op de talencomponent.

‘Zo is de nieuwe richting ideaal voor jongeren die zich echt helemaal willen toeleggen op talen’, luidt het. ‘Vlaanderen is eentalig, maar Vlamingen kunnen maar beter meertalig zijn’, zegt Weyts. ‘We hebben een open kenniseconomie, we drijven handel met de hele wereld en onze naaste buren spreken Frans, Duits en Engels. Net zoals we in het secundair onderwijs investeren in sterke STEM-opleidingen, zo maken we nu ook werk van een volwaardige talenrichting.’

Een zogenaamde ontwikkelcommissie met leerkrachten, experten en vertegenwoordigers van de onderwijsverstrekkers gaat nu specifieke eindtermen voor de nieuwe richting opstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content