‘Scheurtjes kernreactor Doel 3 Tihange 2 ernstiger dan gedacht’ (FANC)

© istock

De problemen met de scheurtjes in de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn ernstiger dan aanvankelijk werd gedacht, meldt het FANC (Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle).

De problemen met de scheurtjes in de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn ernstiger dan aanvankelijk werd gedacht, aldus het FANC (Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle). Dat meldt de VRT. Bovendien kampt niet alleen België met deze problemen, maar kunnen ze kernreactoren wereldwijd treffen.

De scheurtjes in de reactorkuip van de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 staan niet op zich. Alle kerncentrales ter wereld lopen dit risico en moeten daarom gecontroleerd worden. Bovendien hebben de twee Belgische centrales meer scheurtjes dan eerst werd aangenomen. Volgens het FANC zijn er in Doel 3 niet 8.000, maar 13.000 scheurtjes. In Tihange 2 zijn er 3.000, of duizend meer dan eerst gedacht.

Volgens kernenergiespecialist Digby Macdonald is er het risico dat de scheurtjes groeien. De kernreactoren zitten immers vol water, dat voor twee derde uit waterstof bestaat. ‘Door de waterstofatomen bouwt de waterstofdruk zich op. Het staal zwelt vervolgens op en de scheurtjes groeien.’ Door die extra druk kan een breuk ontstaan in een kernreactorvat en kan koelwater verloren gaan, zegt MacDonald.

Wereldwijd probleem

De twee bewuste reactoren zijn niet de enige met scheurtjes, zegt ook de Belgische expert Walter Bogaerts. ‘Als ik een inschatting moest maken, zou ik inderdaad verwonderd zijn als het zich nog nergens anders had voorgedaan.’

De experten betwijfelen voorts dat de scheurtjes niet verder gegroeid zijn, zoals test uitwezen. Daarom roepen de experten, samen met het FANC, op tot actie. ‘Dit is mogelijk een wereldwijd probleem voor de hele nucleaire sector. De oplossing is om bij alle 430 kerncentrales wereldwijd, nauwkeurige inspecties uit te voeren’, aldus Fanc-topman Jan Bens. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content