Schauvliege: ‘Alsof ik niets liever doe dan bossen kappen. Wat een onzin’

© BELGA

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) betreurt de heisa die ontstaan is door haar interview in De Zondag. Vooral de quote dat “een boom ook altijd de functie heeft gehad om gekapt te worden” veroorzaakte veel commotie. ‘Ik ben een enorme natuurliefhebber’, aldus Schauvliege.

“De quote dat “een boom ook altijd de functie heeft gehad om gekapt te worden” past in een heel duidelijk interview, maar wordt nu uit zijn context gehaald”, zegt minister Schauvliege aan Belga. Critici zien in de quote een bevestiging dat Schauvliege enkel geïnteresseerd is in het kappen van bomen. “Dat kwetst mij enorm, want het tegendeel is waar. Ik ben een enorme natuurliefhebber”, aldus Schauvliege.

‘Uit zijn context’

In het interview met De Zondag verdedigt CD&V-minister Schauvliege haar bosbeleid. Ze zegt er onder meer dat er “geen enkele regio in Europa is waar bossen zo goed beschermd zijn als in Vlaanderen”. Ze zegt ook dat ze in het parlement brede steun krijgt voor haar beleid. Maar het interview kreeg een staartje door volgende quote: “Wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden”.

Die quote lokte meteen een stroom aan (kritische) reacties los op sociale media. “Dat was niet kort door de bocht, maar helemaal uit de bocht. Ik was ontsteld“, zei Bert De Somviele, directeur van BOS+, ook in De Ochtend. Volgens minister Schauvliege is de quote echter “uit zijn context gehaald”.

‘Ik ben een enorme natuurliefhebber’

“Het paste in een genuanceerd interview waarin ik net pleit voor omzichtigheid. Mijn uitspraak sloot aan bij het Essers-dossier. In Limburg zijn er in het verleden bossen gepland om hout te winnen voor de mijnbouw. Ik wees er enkel op dat naast een belangrijke ecologische functie bomen ook een economische functie hebben”, aldus Schauvliege.

Volgens Schauvliege staren haar tegenstanders en critici zich echter blind op de quote “zonder het hele interview te lezen”. “Men grijpt tegenwoordig alles aan om de indruk te wekken dat ik niets liever doe dan bossen kappen. Dat is natuurlijk onzin en het kwetst mij. Ik ben een enorme natuurliefhebber”, aldus Schauvliege. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content