‘Schande dat Puigdemont in de markt wordt gezet als terrorist’

Sander Loones © Saskia Vanderstichele

‘Puigdemont heeft niet meer gedaan dan een referendum organiseren’, aldus Europees parlementslid Sander Loones (N-VA) over de afgezette Catalaanse leider.

Europees parlementslid Sander Loones (N-VA) vindt het ‘logisch’ dat de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont naar Brussel is gekomen om aandacht te vragen voor de Catalaanse kwestie. ‘Hij wil het Catalaanse dossier op de Europese agenda zetten, waar het ook thuishoort en dan is Brussel een logische keuze’, aldus Loones in Terzake. Dat Puigdemont door sommigen wordt afgeschilderd als een terrorist, is volgens Loones ‘een schande’. ‘Hij heeft niet meer gedaan dan een referendum organiseren’, klinkt het.

‘De keuze van Puigdemont voor Brussel is een logische keuze. Brussel is de hoofdstad van de Europese Unie. Als je het Catalaanse dossier op de agenda wil plaatsen, is Brussel dus een logische keuze’, legt Loones uit. De N-VA-politicus verdedigt de houding van Puigdemont. ‘Niet lang geleden was er de grote asielcrisis. Toen was het volgens sommigen allemaal normaal om veel mensen op te nemen. Maar als nu een aantal Catalaanse politici die gevangenisstraffen tot 30 jaar riskeren omdat ze begot een verkiezing hebben georganiseerd, is dat een probleem’, aldus Loones. ‘Die man wordt door sommigen in de markt gezet als een terrorist. Dat is een schande. Hij heeft niet meer gedaan dan een verkiezing georganiseerd.’

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez vertelt Loones ‘nonsens’. Hij verwijt Loones en partijgenoot Theo Francken dat ze openlijk twijfelen aan de eerlijke rechtsgang in Spanje. Daarmee brengen ze België en de Belgische regering in de problemen, meent Crombez. ‘U en staatssecretaris Francken spreken van politieke vervolgingen en zeggen dat Puigdemont niet kan rekenen op een eerlijk proces in Spanje. De schade voor België is redelijk groot. We gaan de komende dagen een stijgende spanning zien in de federale regering’, voorspelt Crombez.

Partner Content