‘Schande dat België instemde met Saudi-Arabië in VN-vrouwenrechtencommissie’

© belga

België heeft vrijdag wellicht voor het lidmaatschap van Saoedi-Arabië van de VN-vrouwenrechtencommissie gestemd. Binnen de VN moet er met iedereen gedebatteerd worden en moet een dialoog met iedereen mogelijk blijven, stelde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Groen en CD&V reageren vol onbegrip.

België heeft vrijdag wellicht voor het lidmaatschap van Saoedi-Arabië van de VN-vrouwenrechtencommissie gestemd. Dat leiden zowel Els Van Hoof (CD&V) als Wouter De Vriendt (Groen) af van het antwoord dat ze woensdagnamiddag in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen kregen van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De MR-minister zei het wel niet letterlijk, maar hij verdedigde alvast de zetel voor het salafistische land. Binnen de VN moet er met iedereen gedebatteerd worden en moet een dialoog met iedereen mogelijk blijven, stelde Reynders.

“Een ja-stem van België is gewoonweg shockerend en een stomp in de maag van iedereen die strijdt voor vrouwenrechten”, stelt De Vriendt. Minister “Reynders durft het niet aan om Saoedi-Arabië voor het hoofd te stoten en zo legitimeert hij de schendingen van vrouwenrechten. Het land is wereldwijd een voorbeeld van hoe het niet moet. Vrouwen zijn het slachtoffer van systematische discriminatie: niet met de auto mogen rijden, politiek geen enkele rol te spelen, geen verplaatsingen alleen en zelfs beslissingen (financieel, qua huwelijk, …) die enkel door de man genomen worden.”

Groen gaat alvast premier Charles Michel over de kwestie ondervragen, kondigt hij aan. Ook Els Van Hoof reageert ontgoocheld over het lidmaatschap van Saoedi-Arabië van de commissie voor Vrouwenrechten. “Het is een jammerlijke zaak dat de legitimiteit van de commissie op die manier aangevallen wordt”, aldus het CD&V-Kamerlid.

Volgens haar is België wellicht bij verrassing genomen. Er waren immers slechts 13 kandidaten voor evenveel plaatsen en dan wordt er normaal niet gestemd. Maar de Verenigde Staten lokten onverwacht een stemming uit. Volgens Van Hoof gaat het om een strategie van de VS om de legitimiteit van het orgaan onderuit te halen. De VN-commissie houdt zich onder meer met de seksuele en reproductieve rechten bezig.

De Amerikaanse president Donald Trump besliste kort na zijn eedaflegging om de Amerikaanse subsidie in te trekken voor ngo’s die vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.

De aanwezigheid van Saoedi-Arabië kan de geloofwaardigheid van de VN-commissie aantasten, aldus Van Hoof, die eraan toevoegt dat onder meer Irak en Congo al lid waren van de commissie. Die landen hebben inzake vrouwenrechten ook geen onberispelijke reputatie.

De Croo: ‘Met Saudie-Arabië blijven praten’

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) vindt het niet per se een slechte zaak dat Saudi-Arabië, dat bekend staat voor zware schendingen van de vrouwenrechten, in de VN-vrouwenrechtencommissie zit.

Gwendolyn Rutten: ‘We moeten dit anders aanpakken’

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten stelde gisteren haar boek ‘Nieuwe vrijheid’ voor. Daarin benadrukt ze het belang van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en is ze kritisch voor Saud-Arabië. Vanochtend verduidelijkte ze nog eens haar positie op Twitter.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content