Sarah Claerhout nam ontslag wegens persoonlijke band met UZ en UGent

Sarah Claerhout © Belga

Het Gentse CD&V-Kamerlid Sarah Claerhout nam ontslag omwille van haar persoonlijke band met de Universiteit Gent en het UZ Gent. Dat zegt ze in een open brief waarin ze haar ontslag als Kamerlid nu toch definitief lijkt te maken, nadat ze eerder haar ontslag had aangeboden maar op haar stappen terugkeerde.

Zaterdag raakte bekend dat Claerhout ontslag nam uit CD&V en haar mandaat in de Kamer ter beschikking van de partij stelde. Twistappel was de inkanteling van het UZ Gent in de UGent, een dossier in handen van partijgenote en Vlaams minister Hilde Crevits. Ook de nieuwe genderregels bij rectorverkiezingen aan de UGent vielen bij Claerhout niet in goede aarde. In een open brief, waarin ze stelt dat het eindpunt bereikt is, geeft ze zelf meer toelichting bij de twee dossiers.

‘Twintig jaar geleden is mijn leven gered door de artsen en het verplegend personeel van het UZ Gent’, schrijft ze. ‘Mijn intellectuele vorming zou onmogelijk geweest zijn zonder de personeelsleden en de omgeving van de Universiteit Gent. Dit, en niet meer dan dat, is mijn persoonlijke band met die twee gemeenschappen; op dezelfde manier heb ik als Gentenaar een band met jullie allen.’

Enkele weken geleden schreef Claerhout ook een opiniestuk over regels in verband met het genderevenwicht aan de UGent.

‘Sta nu werkloos op straat’

In de brief suggereert Claerhout dat haar ontslag definitief is. ‘Als ik door deze stap persoonlijke aanvallen over me heen krijg, de minst populaire figuur in Gent, Vlaanderen en België word, of werkloos op straat sta (wat nu het geval zal zijn), dan is ook dat allemaal ondergeschikt aan de algemene belangen van het volk en de samenleving. U mag zelf oordelen waarom ik deze stap gezet heb.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck vond vanmorgen nog een gesprek plaats tussen onder meer Claerhout en partijvoorzitter Wouter Beke, maar heeft dat niet het gewenste resultaat gehad. De open brief komt ook voor de partij als een verrassing. Gevraagd of Sarah Claerhout nu definitief ontslag neemt, antwoordt Van Roosbroeck: ‘Daar lijkt het toch op, ja.’

De 39-jarige Claerhout kwam na de laatste verkiezingen voor het eerst in het parlement terecht. Ze was pas enkele maanden geleden als lijsttrekster aangeduid voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Gent.

Bekijk hier de reportage van Terzake over het ontslag van Sarah Claerhout:

Het ontslag van Sarah Claerhout betekent nieuwe kopzorgen voor de CD&V in Gent. De partij zit er al meer dan 30 jaar in de oppositie, en heeft er niet echt bekende gezichten. De keuze voor Claerhout kwam voor velen als een verrassing. Lees ook deze analyse die verscheen toen CD&V aankondigde dat Sarah Claerhout in Gent de lijst zou trekken in 2018: Waarom de weg niet zomaar open ligt voor N-VA en CD&V.

CD&V Gent buigt zich dinsdagavond over vertrek Sarah Claerhout

In Gent buigt de lokale CD&V-afdeling zich over het plotse vertrek van kamerlid Sarah Claerhout, afgelopen zomer nog maar als lijsttrekker aangeduid.

“Ik kan alleen maar lezen wat er te lezen valt”, zegt voorzitter Isabelle Heyndrickx. “Ik kan er ook alleen maar akte van nemen.”

Heyndrickx was maandagmorgen ook aanwezig op het gesprek tussen nationaal voorzitter Wouter Beke en Sarah Claerhout. Ze bevestigt dat het om een bijzonder kort ‘dovemansgesprek’ ging.

De lokale voorzitter roept het afdelingsbestuur dinsdagavond samen om te kijken hoe hierop te reageren en te zien hoe het verder moet. “U moet begrijpen dat er bij ons heel veel emotie is en dat moeten rustig doorpraten.”

Ook fractieleider Veli Yüksel zegt akte te nemen van haar ontslag. “CD&V Gent is geen eenmanspartij: we zetten ons project voor Gent en de Gentenaars verder, waar wij met een team van mensen al een paar jaar hard aan werken”, zegt de voormalige lijsttrekker. “Haar vertrek zal geen invloed hebben op ons werk binnen de afdeling en in de Gemeenteraad van Gent.”

(BELGA//JH/JVL/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content