Sandinistische priester mag weer mis opdragen

© Reuters

De paus heeft een bejaarde priester,, die wegens linkse activiteiten op non-actief was gesteld, toestemming verleend om opnieuw de eucharistievering te mogen opdragen.

Pater Miguel d’Escoto (81), lid van de congregatie van Maryknoll, had de sanctie, waardoor hij niet langer sacramenten mocht toedienen, in 1980 opgelopen. Hij werd door de toenmalige paus, Johannes Paulus II, beschouwd als te politiek geëngageerd en te links.

Pater d’Escoto was één van de stichters van de Groep van Twaalf die het Sandinistisch Front steunde in de strijd tegen de Nicaraguaanse dictator Somoza. Hij werd nadien minister van Buitenlandse zaken van Nicaragua en wierp zich op als bemiddelaar die probeerde een einde te maken aan een aantal gewapende conflicten in Centraal-Amerika.

In 2008 werd hij verkozen tot voorzitter van de algemene vergadering van de VN.

Sinds enkele jaren heeft d’Escoto zijn politiek engagement opgegeven. Recent stuurde hij een verzoek naar paus Franciscus hem toe te laten weer de eucharistieviering te mogen opdragen “alvorens te sterven”. De paus is volgens Radio Vatikaan op zijn verzoek ingegaan. (Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content