Sammy Mahdi (Jong CD&V): ‘Ik ben gelukkig als ik de zon zie opkomen boven de Middellandse Zee’

Sammy Mahdi © KARL
Peter Casteels

Sammy Mahdi is voorzitter van Jong CD&V. Hij verhuist binnenkort van Brussel naar Vilvoorde. Maar hoe viert hij zijn vakantie? Om deze 15 vragen te beantwoorden, had hij 10 minuten en 23 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Na 21 juli, als het politieke jaar afgelopen is, neem ik twee of drie weken vrijaf. Dat is de enige periode dat ik er helemaal tussenuit ga.

Wat zijn uw vakantieplannen?

Daarover beslis ik op het laatste moment. Thuis hangt een wereldkaart: meestal staar ik daar een tijdje naar vooraleer ik een bestemming aanwijs. In augustus verhuis ik naar Vilvoorde: voor meer dan een korte reis zal ik dit jaar wellicht geen tijd hebben. Ik heb nog geen idee waarheen dat reisje zal gaan.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Mijn ochtendritueel is altijd en overal hetzelfde: ik neem als eerste mijn smartphone en scrol door het nieuws.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

De eerste keer dat ik zonder mijn ouders en met mijn vriendin op vakantie ging. Ik was een jaar of twintig, en we zaten op een rustig plekje in Turkije. Dat was echte vrijheid.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

In het buitenland gaat er altijd wel iets mis. In China heb ik bijna mijn teen gebroken. En in Istanboel heb ik een enkel verstuikt. Nu, zelfs met een been in het gips blijft het op vakantie in een ver oord plezierig om door de straten te wandelen.

Ik heb nog nooit een vakantieliefde gehad – tenzij je daarmee lokale lekkernijen bedoelt, zoals goulash

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Vaders en zonen van Ivan Toergenjev. Het is niet per se het béste boek dat ik al heb gelezen, maar het is ideale vakantielectuur. Je raakt er vlot door, en de romantische manier waarop Toergenjev de relaties tussen generaties beschrijft is me altijd bijgebleven.

Welke boeken plant u dit jaar te lezen?

Ik neem altijd een stapeltje mee. Dit jaar is dat samengesteld uit Homo Deus van Yuval Noah Harari, Samenleven met gezond verstand van Patrick Loobuyck en De minaret van Bagdad van Michiel Leezenberg

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Het House of Terror in Hongarije, over de wandaden die daar in het fascistische en communistische tijdperk zijn begaan, en het Genocide Memorial in Bosnië en Herzegovina, opgericht voor de slachtoffers van de Bosnische Burgeroorlog. Op een heel visuele manier hebben die musea me geconfronteerd met de gruwel van oorlog en geweld. Dat kwam hard aan, ook al omdat de periodes waaraan ze gewijd zijn nog niet zo lang achter ons liggen.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u in België nooit zou doen?

Niet echt. Ik spreek alleen veel gemakkelijker mensen aan in het buitenland. Ik vind het soms plezieriger om aan iemand de weg naar een standbeeld of kerk te vragen dan om die plaatsen zelf te bezoeken.

Denkt u soms nog terug aan een vakantieliefde?

Ik heb nog nooit een vakantieliefde gehad – tenzij je daarmee lokale lekkernijen bedoelt, zoals goulash. (lacht)

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Nee. Ik kan op vakantie wel meer zaken relativeren, maar ik kijk ook altijd weer terug uit naar de dagelijkse routine van thuis.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Nee. Ik gebruik de vakanties net om tijd door te brengen met de mensen die ik graag zie.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Als de actualiteit mijn werk is, ben ik daar altijd mee bezig. Ik doe in het buitenland ook vaak inspiratie op voor acties en plannen die ik daarna met Jong CD&V wil opzetten.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik probeer het meestal als tireur. Dat is niet per se de succesvolste techniek, maar ik speel die wel het liefste.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Nee. Ik ben gelukkig als ik de zon zie opkomen boven de Middellandse Zee. Maar ik kan evengoed genieten van een liedje dat ik hier ’s ochtends op de radio hoor terwijl ik mijn boterhammen opeet en me klaarmaak om naar het werk te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content