Rutten wil dat kersverse papa’s deel van moederschapsverlof kunnen opnemen

© belga

‘Geef koppels de kans om moederschapsverlof over beide partners te verdelen’, aldus Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat kersverse vaders een deel van het moederschapsverlof moeten kunnen overnemen van de moeders. “Laat koppels daar gewoon vrij in”, zo stelde ze in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Momenteel genieten kersverse mama’s in België vijftien weken moederschapsverlof. Enkel zij kunnen dat verlof opnemen. Rutten vraagt zich af waarom. “Je kan bezwaarlijk zeggen dat een moeder dat puur fysiek nodig heeft. Geef koppels de kans om dat moederschapsverlof over beide partners te verdelen”, zo zei de Open VLD-voorzitster.

Gedeeld zorgpatroon

Het is volgens Rutten geenszins de bedoeling het moederschapsverlof in te korten, integendeel zelfs. Maar partners moeten volgens haar wel de vrije keuze hebben om de invulling ervan te verdelen als ze dat zouden wensen. Zo zou de moeder haar verlof bijvoorbeeld kunnen beperken tot tien weken, en de overige vijf weken aan haar partner doorgeven.

De voorzitster van de Vlaamse liberalen vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat er “een gedeeld zorgpatroon” ontstaat. “Als je dat alleen bij de mama legt, dan trekt dat zorgpatroon zich vaak in de rest van het leven door.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content