Rutten: ‘Laat ons nu ook in België stemrecht invoeren’

© BelgaImage

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten grijpt de Nederlandse verkiezingen aan om te pleiten voor de invoering van het stemrecht in België. ‘Als het er toe doet, dan gaan mensen stemmen en kiezen ze ook waar ze echt in geloven.’

“Laat ons nu ook in België stemrecht in plaats van stemplicht invoeren, dan maak je van de democratie een feest.” Dat zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten donderdag op Radio 1 in een reactie op de Nederlandse verkiezingen.

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen lijkt op 78,9 procent uit te komen en ligt daarmee flink hoger dan de 74,6 procent van de verkiezingen in 2012. “Als het er toe doet, dan gaan mensen stemmen en kiezen ze ook waar ze echt in geloven”, concludeert Gwendolyn Rutten.

“Het was een hele sterke democratische campagne van alle partijen. Wij spreken hier (in België, red.) over politieke vernieuwing, misschien is het eerste dat op tafel moet komen toch maar eens de invoering van het stremrecht.”

Rutten denkt dat heel Europa met een bang hart naar Nederland heeft gekeken. “Het was de vraag of het ranzige populisme ook in Europa zou doorbreken en dat is helemaal niet gebeurd.”

Het liberale VVD wordt de grootste partij, gevolgd door PVV, CDA en het links-liberale D66. “Het is duidelijk dat die twee liberale partijen een sterke as zullen vormen, ik ben daar wel tevreden over”, zegt de Open Vld-voorzitster.

Partner Content