Rutten: ‘Debat over tax shift moet andersom gevoerd worden’

Gwendolyn Rutten © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De federale regering start met de onderhandelingen over de belastinghervorming, de zogenaamde tax shift. Open VLD pleit voor maatregelen die onze economie duidelijk stimuleren, zegt voorzitster Gwendolyn Rutten. ‘De belastingdruk moet omlaag, het kan niet de bedoeling zijn om een resem nieuwe taksen in het leven te roepen’.

Rutten is verontwaardigd over de manier waarop het debat gevoerd wordt. Zo schreef ze in een tweet: ‘Only in Belgium vullen we kranten en programma’s met suggesties voor nieuwe belastingen. Wat als… we de vraag omdraaien: wat kan omlaag?’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andersom

‘Ik vind het opmerkelijk dat er wordt gedebatteerd over waar we nieuwe belastingen kunnen invoeren terwijl nog niet eens duidelijk is hoeveel we precies moeten vinden,’ legt ze uit aan Knack.be. ‘Ik lees en hoor bedragen van 1 miljard tot 5 en zelfs 8 miljard’.

Rutten wil het andersom zien. ‘In het regeerakkoord staat dat de belastingdruk omlaag moet. Laat ons eerst kijken waar we welke verlagingen doorvoeren en daarna hoe we dat kunnen realiseren. Essentieel voor ons is dat mensen die werken, meer overhouden.’

Economisch voordeel

Ik heb het al gezegd: deze regering zal nog verbazen

Gwendolyn Rutten

De regeringspartijen zijn het erover eens dat alvast de lasten op arbeid omlaag moeten, maar verschillen grondig van mening over waar het geld daarvoor moet worden gehaald. CD&V stuurde in het verleden aan op een vermogenswinstbelasting, iets waar coalitiepartners N-VA en Open VLD niet voor te vinden zijn. Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters moet er voor de tax shift een evenwicht worden gevonden tussen drie elementen: belastingen op vervuiling, indirecte belastingen en belastingen op vermogens, zei hij zondag in het VTM-nieuws.

Open VLD stelt zich constructief op, aldus de Open VLD-voorzitster, maar moet wel bij elke maatregel overtuigd zijn van het economische voordeel. ‘Open VLD en MR willen ongewenst gedrag tegengaan. Het belasten van meerwaarde gerealiseerd via speculatie is dus bespreekbaar’.

Het belangrijkste is voor Rutten echter dat belastingen duurzaam zijn. ‘Het kan niet de bedoeling zijn om een resem nieuwe belastingen in het leven te roepen.’

Verbazen

Politicoloog Carl Devos (UGent) zegt in een opiniestuk op demorgen.be: ‘Niemand mag verwachten dat de tax shift er komt zonder stevig meningsverschil, ruzie en zelfs obligate crisette, want dan is de tax shift wellicht mislukt.’

Rutten is het daar niet mee eens. ‘Respect is voor ons heel belangrijk en wij gaan het succes van de taks shift echt niet afmeten aan de graad van ruzie. Ik heb al eerder gezegd dat deze regering nog zal verbazen. Denk maar naar de begrotingscontrole’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content