Running mate Bruno Tobback maakt zich geen zorgen

Bruno Tobback en Inga Verhaert (SP.A) © BELGA

Inga Verhaert, de running mate van Bruno Tobback in de race om het SP.A-voorzitterschap, maakt zich niet druk. ‘Ik verwacht dat er nog een hele reeks afdelingen de voordracht van Bruno en mezelf zal steunen.’

Inga Verhaert, de running mate van Bruno Tobback in de race om het SP.A-voorzitterschap, verwacht dat ‘nog een hele reeks’ afdelingen hen zal voordragen als kandidatenduo. Dat heeft ze gezegd in De Ochtend op Radio 1. Ze rekent daarbij niet in het minst op de kleinere, landelijke afdelingen.

Slechts twee publieke voordrachten

Om te kunnen meedingen naar het voorzitterschap van SP.A moeten kandidaten worden voorgedragen door minstens tien afdelingen uit twee provincies, die bovendien samen minstens vijfduizend leden moeten vertegenwoordigen. Tientallen afdelingen spraken zich al uit voor John Crombez, terwijl huidig voorzitter Tobback voorlopig op slechts twee publiekelijke voordrachten kan bogen.

Running mate Verhaert maakt zich echter niet druk. ‘Ik verwacht dat er nog een hele reeks afdelingen zich zal bekendmaken en de voordracht van Bruno en mezelf zal steunen’, zei ze. ‘We gaan geen lijst publiceren, maar zijn druk doende die voordrachten binnen te halen (…) Een aantal weten we al zeker. En ook dat we uit drie provincies voordrachten zullen hebben.’

Mikken op landelijke gemeenten

Daarbij mikken Tobback en Verhaert vooral op de kleinere, landelijke gemeenten, waar SP.A traditioneel minder sterk staat. ‘Bij de socialisten tellen de kleintjes ook’, knipoogde Verhaert. Waarop ze zich meermaals uitsprak voor ‘meer stem’ voor die landelijke afdelingen en hun potentieel benadrukte. Bovendien voelt ze bij hen naar eigen zeggen de drang om zich niet zomaar neer te leggen bij de keuze van de grotere afdelingen voor Crombez.

Tot slot verzette Verhaert zich met klem tegen ‘de kritiek vanuit de buitenwereld’ op het parcours van Tobback. ‘Als hij de enige was die fouten heeft gemaakt, hadden we de vorige verkiezingen eclatant gewonnen. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid’, klonk het nog. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content