Ruim 3.000 agenten te weinig in België

In totaal zijn er in België minstens 3.000 agenten te weinig: bij de lokale politie 1.923 agenten, bij de federale politie 1.200.

In totaal zijn er in België minstens 3.000 agenten te weinig, zo staat in Het Nieuwsblad en De Standaard. Bij de lokale politie noteerden ze vorig jaar een tekort van 1.923 agenten, bij de federale politie wordt het tekort op 1.200 geschat.

De cijfers geven de vakbonden en verschillende burgemeesters – zoals de Gentse burgervader Daniël Termont – gelijk, aldus de kranten. Die uitten de voorbije dagen kritiek na de belofte van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) om 400 extra agenten naar Brussel te sturen. De belofte kwam er na het MIVB-incident waarbij een controleur omkwam. Zij verwees daarvoor naar de 30 miljoen euro die voor Brussel vrijkomt bij de staatshervorming, beklonken door de regering Di Rupo.

Brice De Ruyver: ‘Situatie is desastreus’

Termont reageerde sceptisch op Twitter: “Ben benieuwd waar Joëlle Milquet de 400 bijkomende agenten gaat vinden. Wij vragen in Gent al jaren naar bijkomende mensen. Zonder resultaat.”

“De situatie is zonder meer desastreus”, reageert professor criminologie aan de Universiteit Gent Brice De Ruyver in de krant. “Om het tij te keren moet de regering dringend meer geld vrijmaken.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content