Ruim 20.000 arrestaties bij operatie van Interpol tegen online-oplichting

Meer dan 20.000 mensen zijn in september, oktober en november opgepakt bij een grootscheepse operatie die wereldwijd door Interpol gecoördineerd werd in de strijd tegen oplichting via de telefoon of het internet. Dat heeft de in Lyon gevestigde politieorganisatie woensdag gemeld.

Operatie ‘First Light’ werd begin dit jaar gelanceerd met onderzoeken in 35 landen. Ze leidde tot ruim 10.000 huiszoekingen, tot de arrestatie van 21.549 vermoedelijke criminelen, fraudeurs en verdachten van witwasoperaties, en tot de inbeslagname van bijna 154 miljoen dollar aan fondsen van illegale herkomst op 310 rekeningen, die bevroren werden.

De verdachten waren bij verschillende soorten van online-oplichting betrokken, vooral van het type ‘social engineering’, waarbij mensen zodanig gemanipuleerd worden dat ze hun paswoorden of bankgegevens prijsgeven, preciseert de internationale politieorganisatie in een mededeling.

Interpol benadrukt dat de criminelen van de context van de pandemie konden profiteren, die vruchtbaar was voor nieuwe listen. De meeste oplichtingen waren e-mails die zakendeals voorstelden, romantische of seksuele oplichting, ‘smishing’ of ‘phishing’ via sms om persoonlijke of bankgegevens te bemachtigen.

In Singapore pakte de politie een verdachte op die een valse lidkaart van Interpol had, terwijl hij een oudere vrouw vergezelde naar een bankautomaat. Het onderzoek bracht aan het licht dat deze verdachte zelf het slachtoffer was van criminelen die zich voor Chinese politieagenten uitgaven. De criminelen bezorgden hem de valse papieren en gaven hem de opdracht de vrouw te bestelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content