Rudy De Leeuw (ABVV): ‘Indexsprong is domme fetisj’

Rudy De Leeuw © Belga

‘Een indexsprong is helemaal niet nodig om het loonverschil met onze buurlanden in één klap weg te werken. Het is wel degelijk mogelijk om de index te behouden én in een loonmarge te voorzien’. Dat zegt Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, aan VRT.

Het ABVV keurde als enige partij in de Groep van Tien het ontwerpakkoord over de loon- en arbeidsvoorwaarden 2015-2016 niet goed. Het behoud van de indexsprong was voor de socialistische vakbond het grote breekpunt.

De Leeuw herhaalt in een opiniebijdrage op de VRT-website dat de indexsprong ‘iedere werknemer, iedere gepensioneerde en iedere uitkeringsgerechtigde’ een pak geld zal kosten. ‘Tot 27.000 euro over een ganse loopbaan wanneer je in 2015 aan je carrière begint’, schrijft hij.

Daartegenover is in het akkoord ‘een minimale loonsverhoging’ van nog geen 0,5 procent bruto of 0,3 procent netto overeengekomen. ‘Wie kan tellen, ziet dat dit absoluut ontoereikend is om de indexsprong te compenseren’, aldus De Leeuw, die het dan ook ‘niet verwonderlijk’ noemt dat zijn achterban daar niet mee akkoord kon gaan.

Bovendien, aldus de ABVV-voorzitter, is ‘een indexsprong helemaal niet nodig om de loonkostenhandicap tegenover de buurlanden weg te werken’. Dankzij een reeks maatregelen die de werkgevers ten goede komen (zoals een verlaging van de werkgeversbijdragen en een vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing) is er volgens zijn berekeningen ‘een marge van 0,2 tot 0,3 procent bovenop de index’.

‘Er wordt niet vastgehouden aan de indexsprong omwille van een objectieve economische analyse, maar omwille van starre ideologische redenen’, zegt De Leeuw, die dit omschrijft als ‘een domme fetisj’. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content