Ronsenaar Joran breekt met 91 uur achter toog wereldrecord

© Julie Moreau/JulesPhotography

Ronsenaar Joran ‘DJ Biceps’ Vuye breekt na 91 uur onafgebroken achter zijn toog staan het wereldrecord bartending.

Het eerdere wereldrecord stond op naam van een Nederlander, die het 90u30 volhield. Maar nu is die Herculestaak op naam van een Belg, een Ronsenaar, te schrijven. Joran Vuye stond gisterenavond om 23u30 uur 91 uur achter zijn toog en mag zich daarmee de wereldrecordhouder bartending noemen.

Elk uur had Joran 5 minuten pauze, die hij kon opsparen om af en toe wat te slapen. Hij werd non-stop in de gaten gehouden door twee camera’s en kreeg af en toe het bezoek van gerechtsdeurwaarders. Verder moesten er steeds twee klanten aan de toog zitten, en twee getuigen en een steward hielden alles wat hij deed nauwlettend in het oog. Die steward mocht geen familie zijn van Joran. Laatste voorwaarde: hij moest twee klanten per uur bedienen.

Schema voor de bezetting van de Clubman

Om de bezetting van de Clubman, het café van Joran, te verzekeren, maakten de stamgasten een schema op. “Ik had nooit verwacht dat er zo’n heisa rond zou gemaakt worden”, zegt Joran. Het verbaast hem dan ook dat sommige van zijn vaste klanten zelfs een dag verlof nemen om hem bij te staan. “Het is niet dat ik de mensheid red,” relativeert hij.

Joran: ‘Ik amuseer de mensen gewoon graag’

Waarom dan zo’n gekke stunt? “Geen idee eigenlijk, ik amuseer de mensen gewoon graag. En nu ik er aan begonnen ben, geef ik natuurlijk niet op. Ik ben een doorbijter.”

Joran bereidde zich goed voor, “door gezond te leven. Totaal niet wat ik gewoon ben: lopen, weinig drinken, gezond eten. En veel lezen over slaappatronen.” Tijdens die voorbereidingen sloeg de twijfel soms toe, en ook zelfs het noodlot: een week voor de recordpoging verzwikte Joran zijn enkel.

“Toen dacht ik even om ermee te stoppen. Die enkel speelt me nu wel parten, want ik moet de hele tijd rechtstaan. Gelukkig heb ik geen last van hallucinaties. Ik ben wel het tijdsbesef kwijt, ik dacht gisteren (donderdag, red.) de hele dag dat het zaterdag was.”

Sugar Jackson, ‘Eddy Merckx’ en Peter Van de Veire

Maar Joran kon op heel wat steun rekenen. Hij creëerde buzz op Facebook en Twitter en zorgde voor randanimatie. Red Bull sprong op de kar, de Eddy Merckx-look a like uit het VT4-programma ‘Superfans’ kwam langs, net als bokser Sugar Jackson. Van collegarecordbreker Peter Van de Veire, die met zijn ‘Marathonradio’ 183 uur blokradio wil maken, kreeg hij af en toe een telefoontje.

‘Mijn lief is ne GEK!!’

“Er zijn mensen bloemen komen brengen, kinderen kwamen tekeningen afgeven. Ik vermoed dat de kinderen van mijn zus nogal enthousiast waren in de klas. Iedereen ging erin mee.”

Dat was duidelijk te zien op Facebook, waar het steunbetuigingen regende: “Zou je niet gewoon nog nachtje bijdoen, met al dat volk dat er zal zijn vanavond ;)”. Bezorgdheid was er ook, maar niet zonder een tikkeltje trots: “Mijn lief is ne GEK gewoon!!”.

Joran maakte zich na de overwinning op voor een coma. Als hij zijn ogen weer zal openen, zal Ronse een held rijker zijn, zo liet een cafébezoeker zich ontvallen. In een heldendicht op Jorans Facebookpagina klinken de titels nog heroïscher: “Keizer van de nacht, ambassadeur van het ongebreideld plezier, of Joran de uitvinder van het vertier!”

Joran ‘DJ Biceps’ Vuye, alvast onsterfelijk in Ronse.

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content