Ronald Janssen wil niet in beeld tijdens assisenproces

© Belga

Ronald Janssen wil niet gefilmd of gefotografeerd worden tijdens zijn assisenproces in Tongeren. Dat lokt fel protest uit van de journalistenbond.

Vanaf 20 september staat Ronald Janssen, een leerkracht uit Loksbergen, terecht voor het hof van assisen in Tongeren voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. De raadkamer van Hasselt stelde Janssen vrij van vervolging voor een vierde moord.

Niet in beeldRonald Janssen heeft aan de voorzitter van het hof van assisen laten weten dat hij tijdens het proces niet in beeld gebracht wil worden. De voorzitter liet dat vandaag aan de verzamelde pers in Tongeren weten. Het komt vaker voor dat beklaagden vragen om niet in beeld gebracht te worden. Assisenprocessen zijn nochtans openbaar. Het is dan aan de voorzitter om een beslissing te nemen.

Stok in de wielen
In dit proces heeft de voorzitter beslist dat Janssen niet mag gefilmd of gefotografeerd worden. Hij heeft schrik dat Janssen niet komt opdagen als hij hierin niet tegemoet gekomen wordt. ‘De voorzitter wil het risico niet nemen door Janssen niet gewillig te zijn, dat hij zou beslissen om niet te verschijnen of zijn advocaten zou ontslaan, om eender welke stok in de wielen te steken van de goede procesgang,’ zegt persmagistraat Nico Snelders.

Recht op informatie
De beslissing van het hof kan op weinig begrip rekenen van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). ‘Hier geldt toch het recht op informatie’, zegt VVJ-voorzitter Pol Deltour, ‘Het publiek heeft het recht om een beeld van Janssen te krijgen zoals hij nu is’.

Politie‘Dit is een belangrijke zaak waar ook de werking van politie en justitie tegen het licht gehouden zal worden. Ze heeft dus maatschappelijke relevantie en ik krijg de indruk dat men de deuren zoveel mogelijk gesloten wil houden. Het is aan justitie om tegen die indruk in te gaan’, aldus nog Deltour.

Cameraverbinding
De pers kreeg ook te horen dat in de rechtszaal slechts negen plaatsen vrijgehouden worden voor journalisten. Dit omwillen van veiligheidsmaatregelen. De overige journalisten moeten het proces volgen vanuit een aparte zaal met cameraverbinding. “Dat is uiteraard niet hetzelfde: zo’n camera ziet niet alles wat er gebeurt in de rechtszaal”, aldus Deltour, die liet weten dat er mogelijk nog twee plaatsen bijkomen. “Maar dat is nog altijd niet voldoende”.

Advocaten
Daarnaast kregen de journalisten te horen dat ze de advocaten die bij het proces betrokken zijn, enkel kunnen interviewen mits voorafgaande toestemming van de stafhouder van Tongeren.

Op 20 september start het proces met de samenstelling van de jury. De eigenlijke zittingen starten op 23 september. Het proces neemt naar verwachting een maand in beslag. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content