Roger Stone: de grootste gluiperd van Washington

© Reuters
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Was Roger Stone een Asterix-personage, hij sprak in gifgroene tekstballonnetjes. Maar eigenlijk is er weinig grappigs aan de man, zo leert een Netflix-documentaire over de ‘sinistere Forrest Gump’ van de Amerikaanse politiek.

Het Watergateschandaal? Hij was erbij. De relletjes bij de hertelling van de stemmen in Florida voor George W. Bush en Al Gore? Hij heeft ze aangestookt. Donald Trump na twintig jaar zover krijgen dat hij zich kandidaat stelt voor het Amerikaanse presidentschap? Hij flikte het.

Hij, dat is Roger Stone (°1952): lobbyist, politiek strateeg en wellicht de vuilste campaigner uit de Amerikaanse politiek. In Get Me Roger Stone, de uitstekende Netflix-documentaire over de man, vertelt hij over zijn eerste politieke campagne, gevoerd in de basisschool. ‘We speelden de presidentsverkiezing tussen John F. Kennedy en Richard Nixon na. Ik koos als kind van katholieken voor Kennedy en vertelde iedereen in de rij in de kantine dat Nixon voor school op zaterdag was. Kennedy werd met grote voorsprong verkozen. Toen heb ik de kracht van valse informatie ontdekt. (Met uitgestreken gezicht:) Uiteraard heb ik dat sindsdien nooit meer gedaan.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Stones carrière zou een aaneenrijging worden van vuile trucs, valsspelen en een absoluut misprijzen voor welke morele regel dan ook. ‘Op mijn 19e was ik een Watergate-veteraan’, zegt hij niet zonder trots. Zijn bijdrage aan het schandaal dat Nixon zijn presidentschap zou kosten, was onbetekenend maar veelzeggend voor ’s mans mores. In de Republikeinse voorverkiezingen gaf hij zich bij een opponent van Nixon uit als donateur van de Young Socialist Alliance. Het reçuutje dat hij kreeg, lekte hij naar de media. Resultaat: opponent lelijk besmeurd. Stone zou altijd een groot bewonderaar van Nixon blijven: hij draagt een tatoeage van ‘Tricky Dick’ op zijn schouderbladen en heeft een enorme verzameling Nixonmemorabilia.

Stone bedacht het fameuze negatieve campagnevoeren. Met Paul Manafort, ex-campagneleider van Trump en nu voorwerp van het Rusland-onderzoek, vond hij het ‘sleaze ball‘ (gluiperige) politieke lobbyen uit dat de Amerikaanse democratie zo ondergraaft: eerst een politicus laten verkiezen, om dan de toegang tot die politicus voor grof geld te verkopen. Stone werkte voor dictators als Mobutu en Marcos en vormde een duo met Roy Cohn, de beruchte advocaat die jarenlang voor Trump werkte en adviseur was van de nog infamere communistenjager Joseph McCarthy.

‘Tegen mijn tegenstanders zeg ik: ik wentel me in uw haat’

Kortom: Stone staat voor alles wat misloopt in de (Amerikaanse) politiek, zeggen analisten in de documentaire. Daily Beast-journalist Jeffrey Toobin noemt hem een ‘sinistere Forrest Gump‘: hij duikt op bij zowat elk politiek schandaal uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Trump, als politiek figuur door Stone gecreëerd, ziet dat anders: ‘Roger is a good guy.‘ Stone laat de kritiek ook niet aan zijn hart komen, blijkt wanneer de documentairemaker daarnaar vraagt: ‘Tegen mijn tegenstanders zeg ik: ik wentel me in uw haat.’ De man heeft nog steeds een directe lijn met de president.

Get Me Roger Stone, te bekijken op Netflix.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content