Rode Kruis nodigt Tommelein uit om mee te lopen met vrijwilligers

'Verwacht in de vragenlijst alvast geen voorzichtig polsen naar mogelijke beleidsoplossingen.' © Belga

Rode Kruis-Vlaanderen is verbaasd dat Bart Tommelein insinueert dat de vrijwilligers van het Rode Kruis zwartwerkers zouden zijn.

De staatssecretaris voor de bestrijding van sociale fraude wil een nieuw systeem voor de vergoeding van vrijwilligers. “Mensen die zich bijvoorbeeld engageren als coach in een sportclub of als vrijwilliger voor het Rode Kruis, moeten daarvoor op een redelijke manier kunnen worden vergoed. En niet via een uitbetaling in het zwart, zoals vandaag vaak gebeurt”, aldus Tommelein op enkele krantenwebsites.

Uitspraak raakt recht in het hart

Rode Kruis-Vlaanderen stelt dat de staatssecretaris “de werking van één van de grootste vrijwilligersorganisaties van het land niet of onvoldoende kent” en nodigt hem dan ook uit om eens een dag mee op pad te gaan met de echte vrijwilligers. “Onze vrijwilligers ontvangen voor het ‘werk’ dat zij verrichten geen loon, dat maakt hen net vrijwilligers. De enige vergoeding die een vrijwilliger ontvangt, zijn kostenvergoedingen, zoals gereden kilometers. Die vergoedingen worden op een volledig transparante en ‘witte’ manier uitbetaald – maar voor ‘gepresteerde uren’ ontvangt een vrijwilliger van het Rode Kruis niets. De uitspraak van de staatssecretaris raakt dan ook elk van de 13.500 vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen recht in het hart”, klinkt het in een persbericht.

“Het kan zijn dat sommige organisaties misschien wel ‘in het zwart’ betalen, maar het is zeer ongelukkig dat de staatssecretaris net een organisatie als voorbeeld gebruikt die dat uitgerekend en principieel nooit doet”, aldus nog Rode Kruis-Vlaanderen. “Bart Tommelein is bij deze vriendelijke uitgenodigd om eens een dag mee te draaien met een paar van onze vrijwilligers en zich te laten overtuigen dat elk van hen zich wel degelijk volledig onbaatzuchtig inzet om te helpen. Rode Kruis-Vlaanderen wil heel graag haar manier van werken én van afrekenen duidelijk maken aan de staatssecretaris en zal contact opnemen met zijn kabinet om een afspraak in te plannen.”

Tommelein gaat graag in op uitnodiging

In een reactie via zijn woordvoerster laat Tommelein weten dat hij “het Rode Kruis-Vlaanderen helemaal niet wil beschuldigen van zwartwerk”. Hij wenst “werk te maken van een beter statuut voor de vrijwilligers” en “gaat graag in op de uitnodiging van de organisatie om een dag mee te gaan met de vrijwilligers”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content